Gå til sidens hovedinnhold

Datatilsynet slakter trusselbrev

Datatilsynet tviler på at trusselbrev har noe rettslig fundament.

Advokatfirmaet Simonsen, som nylig har sendt ut trusselbrev til en rekke internettleverandører (ISP-er), har hatt en konsesjon fra Datatilsynet for å bedrive overvåkning av norske fildelere. Denne konsesjonen gikk formelt ut ved nyttår.

I trusselbrevene som nå er sendt ut har advokatfirmaet henvist til fildelingsaktivitet fra etter nyttår.

LES BREVET I SIN HELHET HER. (PDF)

Konsesjonen er forlenget
Overfor Nettavisen bekrefter Guro Slettemark i Datatilsynet at de har gitt en midlertidig forlengelse av denne konsesjonen, uten noen tidsbegrensning.

- De jobber etter den opprinnelige konsesjonen, men har søkt om forlengelse av denne, forteller Slettemark.

Venter på avklaring
Advokatfirmaet har fått en forlengelse i vente av en endelig behandlig av datatilsynet.

- Vi har sagt «dere får jobbe etter den konsesjonen som gjelder frem til vil har behandlet saken og fått svar på en del områder», forteller hun.

Vil ha klarere retningslinjer
Det Datatilsynet i første rekke ønsker er klare rettningslinjer i forhold til sletting av informasjonen som advokatfirmaet samler inn. I utgangspunktet skal informasjon slettes når målet med informasjonssamlingen er nådd.

- Men når kan man si at formålet er oppnådd med denne typen overvåkning? Kan man ikke bare trenere enhver sak nærmest i det uendelige, og dermed lagre ting på ubestemt tid?

- Du stiller veldig gode spørsmål. Det er litt av årsaken til at vi nå etterlyse klarere retningslinjer, forteller Slettemark.

Vil ha svar fra politikere
Hun kan ikke gi noe svar på når hun regner med at Datatilsynet kommer til å få en endelig avklaring på den videre konsesjonen.

- Jeg sier bare «to be continued» jeg altså, sier hun litt oppgitt.

- Vi har vært veldig, veldig i tvil om denne konsesjonen, og venter på svar fra politikerene. Vi har vel aldri noen gang gitt et klarere uttrykk for at vi ønsker en politisk avklaring på noe før. Vi mener jo i utgangspunktet at dette er en sak for politiet, sier hun.

Feil lovgrunnlag?
Datatilsynet er nå også meget i tvil om de trusselbrevene Advokatfirmaet Simonsen nå har sendt ut har noe grunnlag i loven.

- Det er på ingen måte noen plikt for ISP-ene å sende disse brevene videre. Det er også høyst tvilsomt om de har noen rett til å gjøre det i forhold til personopplysningsloven. Spørsmålet er for hvilket formålet ISP-ene oppbevarer personopplysninger, og her blir det fort mye tolkning, forteller hun.

Spørsmålet er om utgangspunktet for lagring av personopplysningene er noe annet enn overvåkning av brukerne. Hvis det ikke har vært utgangspunktet, kan opplysningene heller ikke brukes til dette.

- Det kan altså hende at ISP-ene vil begå et lovbrudd ved å sende et slikt brev videre til mistenkte fildelere?

- Det kan godt hende ja, svarer Slettemark.

LES OGSÅ: Telenor vil ikke samarbeide

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg