Nettavisen har tidligere skrevet om Tove som ble lurt til å sende 380.000 kroner til svindlere i Ghana og USA. Hun har nå laget egen nettside og nettforum for å sette fokus på problemet.

Les egen sak: Tove ble svindlet for 380.000 kroner

Tove er langt fra alene om å bli blind av kjærlighet.

- For 2017 anslo vi at 144 kvinner og 142 menn sendte 164 millioner kroner til bedragerne. For 2016 anslo vi at 95 kvinner og 86 menn sendte minst 205 millioner. Det er flere som blir lurt, men det blir sendt ut færre penger, fordi bankene har blitt flinke til å stoppe transaksjonene, sier Anne Dybo i Økokrim.

Hun er politienhetens ekspert på datingsvindel.

Blir kriminelle

- Vi bekymrer oss over at mange av ofrene for datingsvindel brukes som pengemuldyr. Det vil si at de mottar penger fra andre og sender disse videre til bedragerne, sier hun.

Dermed medvirker de til hvitvasking av penger. Flere personer i Norge, som startet med å være ofre for svindlere, endte opp med å bli dømt for hvitvasking av penger. Straffen har ligget på cirka ett års fengsel.

Ofrene blir lurt til å gjøre kriminelle handlinger når de ikke lenger har penger å sende svindlerne.

- Da gir «kjæresten» dem tilbudet om å være pengemuldyr. Da mottar de penger fra andre ofre i Norge, og gjerne fra personer i utlandet, og sender dem videre til bedragerne, sier Dybo.

Dette er ikke unikt for Norge. Før jul ble en australier tiltalt for narkotikasmugling i Malaisia. Hun risikerte dødsstraff, men ble frifunnet fordi hun hadde blitt lurt i en romanse på nett.

- Ville jeg skulle opprette konto

Etter at Nettavisen skrev om Tove, har vi blitt kontaktet av flere som har blitt lurt. En av dem forteller at hun ble lurt til å sende penger av en person kalt Per Erik. Denne mannen, med profilbilder fra Bergen, ønsket også at hun skulle opprette konto i en tysk bank.

- Han ville jeg skulle åpne konto i Tyskland slik at klienter kunne sende penger til kontoen for videresending, forteller kvinnen til Nettavisen. Hun ønsker å være anonym.

Hun ble også bedt om å hjelpe mannen å opprette medlemsskap på ulike datingsider, og å sende penger.

Menn sender mer penger

Dybo sier at flere kvinner enn menn blir lurt, men at menn sender mer penger.

- Vi har lagt merke til at menn ofte går inn i en business med kvinnen de har som kjæreste eller hennes familie, slik at i gjennomsnitt sender menn flere penger enn kvinner.

- Kvinner sender typisk penger fordi det er synd på mannen eller hans familie, sier hun.

Les også: - Den jenta du tror du snakker med, er ikke meg

Facebook

Dybo sier at mange svindlere kommer i kontakt med sine ofre gjennom Facebook, men også andre nettsteder blir brukt av svindlere. Tove fant sin svindler på den norske nettsiden Sukker - en side som i utgangspunktet er forbehold personer som bor i Norge.

- Man skal være forsiktig med å følge opp kontakten med personer man ikke kjenner. Hvis det blir snakk om penger er vårt råd at man må bryte kontakten umiddelbart, sier Dybo.

Har du først blitt svindlet, råder hun folk til å kutte kontakten og ta kontakt med banken for om mulig å stoppe transaksjoner. I tillegg må du anmelde svindelen.

SE VIDEO: Tove forteller om varselsignaler for at du kan bli svindlet:

Nordmenn mer penger enn andre

Dybo tror ikke at nordmenn er mer lettlurte enn andre nasjonaliteter, men nordmenn sender likevel mer penger enn mange andre.

- Vi tror det er fordi nordmenn ofte har mulighet til å skaffe flere penger. De tar lån på eiendom, forbrukslån og kredittkortlån.

Dybo sier at datingsvindel startet nord i Nigeria. Svindelen utføres av flere personer i en celle. Når cellene blir for store, så deler de seg i nye celler. På den måten har denne typen kriminalitet spredd seg til andre land.

Noen har møtt svindlerne

- Bedragerne møter i all hovedsak ikke sine ofre. Vi har tilfeller hvor noen av ofrene har dratt til andre land for å treffe «kjæresten», sier Dybo.

Hvis de møter «kjæresten» så ser han eller hun ofte ikke ut slik de gjorde på bildene som de har sendt. Årsaken er at svindlerne bruker bilder av uskyldige personer når de presenterer seg selv for sine ofre.

- Men ofrene er så hekta og forelsket at de godtar det, sier Dybo.


SE VIDEO: Tove ble svindlet for 380.000 kroner av nett-daten: Her forteller hun om tiden etter at hun fant ut av svindelen: