*Nettavisen* Nyheter.

Datteren tok farvel

Foto: Arbeiderpartiet (Arbeiderpartiet)

- Kjære far, selv du måtte gi deg til slutt, var datterens siste ord til Haakon Lie, som ble 103 år gammel.

05.06.09 15:42

Minneseremonien etter Haakon Lies død ble holdt i Samfunnssalen i Oslo Arbeidersamfunn fredag ettermiddag.

Seremonien ble arrangert av Arbeiderpartiet, og var åpen for alle. De som holdt tale var blant annet statsminister Jens Stoltenberg, LO-leder Roar Flåthen, partisekretær Raymond Johansen og en av Lies døtre, Karen Lie. Det var også kulturelle innslag og allsang.

- Kjære Gro, kjære Turid og kjære Karen. Kjære øvrige familie og venner, kjære alle sammen. Vi er samlet her i dag for å ta det siste farvel med pionér og samfunnsbygger Haakon Lie, sa Arbeiderpartiets partisekretær, Raymond Johansen, da seremonien startet.

Haakon Lie sovnet stille inn forrige mandag på Oppsal sykehjem, 103 år gammel.

- Livene våre blir kjedeligere
- Kjære far, selv du måtte gi deg til slutt. I familien kommer du naturligvis alltid til å leve videre. Vi kommer til å ha våre Haakon Lie-diskusjoner når vi møtes. Du har hatt en stor plass i livene våre, de kommer til å bli fredeligere og kjedeligere heretter. Tusen takk for alt, sa Haakon Lies datter, Karen Lie.

- Vi har hørt mye om det politiske mennesket Haakon Lie i dag. Jeg vil gjerne si noen ord om Haakon utenom politikken. I salen her i dag sitter barn, barnebarn, oldebarn, svigersønner og annen slekt og venner, sa datteren, og fortsatte:

- Han var sterkt til stede i livene våre. Han hadde et voldsomt kraftfelt rundt seg, og ingen som var i nærheten kunne unngå å bli berørt. Han virvlet oss inn i prosjektene sine og det han var opptatt av, sa hun.

Karen Lie beskrev sin far med to ord: energi og engasjement.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Han hadde alltid et prosjekt. Det første store prosjektet da han ble pensjonist var skogen, Rotbergskogen i Elverum. Her var han veldig langt fra politikken. Her handlet det om noe helt annet, om kjærligheten til skogen og gleden av å utvikle den, sa hun.

Ved 14-tiden ble kisten med Haakon Lie båret ut av Samfunnssalen. Kisten ble plassert i en bårebil og ble med politieskorte transport til Vestre Krematorium. Familien fulgte bårebilen.

- En av de største lederne
Statsminister Jens Stoltenberg brukte store ord til å beskrive Ap-veteranen.

- Vi er samlet her i Oslo Arbeidersamfunn for å ta farvel med en av de største politiske lederne Norge har fostret. Her i Samfunnssalen holdt han noen av sine største politiske taler. Derfor er det så viktig og riktig at vi møtes her for å få hedre og ta farvel med Haakon Lie, å minne ham og vise respekt, sa statsminister Jens Stoltenberg i sin tale.

- Om knappe fire måneder ville han ha fylt 104 år. Det er imponerende i seg selv, men han levde ikke bare lenge, han fikk utrettet veldig mye. Det er et ruvende livsverk som står igjen etter ham, sa Stoltenberg.

- Døde som han levde
Statsministeren beskrev Haakon Lie som en veldig engasjert person, noe han var helt til det siste.

- Han var med å bygge det moderne Norge, og han bygget det moderne Arbeiderpartiet. Han gjorde det med et brennende engasjement for de svakeste. Han slåss for sine idealer og ideer helt til det siste. Haakon døde som han levde, orientert, engasjert, interessert og stadig opptatt av den store neste saken han skulle engasjere seg i, sa Stoltenberg i sin minnetale.

- Han hadde store historiske kunnskaper, og dyp innsikt i det morderne Norge og hvordan det ble til. Han var en del av den prosessen, sa Stoltenberg videre.

Lie ble beskrevet som en ruvende intellektuell person, mens samtidig som veldig jordnær.

- Helt til døden hadde han sterke, klare og innsiktsfulle synspunkter i aktuelle saker. Helt til det siste påvirket han beslutninger i Arbeiderpartiet, sa statsministeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lie uttalte blant annet før forrige stortingsvalg et rungende nei til stoppeklokkementaliteten i helsevesenet.

- Blant annet derfor gikk vi inn for at Arbeiderpartiet og regjeringen skulle love 10.000 flere årsverk i pleie og omsorg. (.) Ved jevne mellomrom etterpå innkalte han meg for at jeg skulle redegjøre om prosessen. Han var også opptatt av hvordan jeg fulgte opp arbeidsløsheten. Han var engasjert til det siste, i store og små saker, sa han.

- Bemerkelsesverdig liv
Stoltenberg vektla også at Lie var sterkt forankret i det norske.

- Og han ble symbolsk født i 1905, det året Norge fikk sin selvstendighet. Han var også internasjonalisert og en demokratiforkjemper. Han var en pionér innen norsk utviklingshjelp. For han var ikke kampen mot fattigdom bare noe som skulle begrenses til den hjemlige arena, sa Stoltenberg.

- Det er et bemerkelsesverdig liv som nå er over, men Haakons glødende flamme vil leve lenge. I hans ånd fortsatt den største kampen for alle, at alle skal med og at alle skal med er det som preger Arbeiderpartiet og regjeringens arbeid. I dag minnes vi Haakon Lie. Jeg lyser fred over Haakon Lies minne, avsluttet Stoltenberg.

Engasjert til det siste
Haakon Lie var i en årrekke en av Arbeiderpartiets mektigste menn, blant annet som partisekretær. Han fortsatte å være politisk engasjert etter at det var slutt med formelle verv. Så sent som i fjor var han i medienes søkelys da han i samarbeid med journalist Hilde Harbo og historiker Hans Olav Lahlum bidro med sine synspunkter på dagsaktuelle emner i boken, «Slik jeg ser det nå».

Under boklanseringen ytret han seg blant annet om Norges valg av kampfly og rådet regjeringen til å velge de svenske Jas Gripen-flyene.

Drev valgkamp i 1919
Lie, født i det som den gang het Kristiania 22. september 1905, deltok i sin første valgkamp for Arbeiderpartiet allerede i 1919. Han ble valgt til partisekretær på partiets landsmøte i 1945 og beholdt denne posisjonen helt til våren 1969, da han sa nei til gjenvalg.

Han sto aldri på noen valgliste eller var medlem av regjeringen, men han var en mektig partisekretær i etterkrigstidens Norge og markerte seg blant annet som talsmann for norsk Nato-medlemskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag