Gå til sidens hovedinnhold

Datterens skrekkdøgn

Jenta (10) hørte venninnen bli drept - og fryktet noe grusomt hadde skjedd mammas ufødte tvillinger.

NAMSOS (Nettavisen): Gjennom vitner tegnet aktoratet et bilde av skrekkdøgnet til den ti år gamle datteren til drapsofferet Anne Grete Vollum i Overhalla-saken.

Retten satt taus og lyttet til vitnenes viderefortelling av jentas grufulle historie.

Aktoratet mener det er hevet over enhver tvil at det var Anne Grete Vollums eksmann, Bahadir Mirzaolimov (27), som utførte drapene og voldshandlingene natt til 30. april i år.

Fant jenta kneblet
Da saken mot ham startet i Namdal tingrett mandag, erkjente Mirzaolimov straffskyld for drapet på Vollum. Imidlertid nektet han skyld for drapet på Cicilie Watnan Lian (7) og for overgrep mot Vollums datter (10).

- Jeg husker ikke, sa han lavmælt da han skulle forklare seg om det han foretok seg mot de to småjentene etter drapet på Anne Grete Vollum i huset på Skogmo i Overhalla i Nord-Trøndelag.

Politiførstebetjent Bengt Ivan Blom var førstemann som rykket ut fra lensmannskontoret da Vollums datter meldte fra om det som var skjedd. Han ble etterforskningsleder og var første vitne i saken mandag.

Han fortalte at han kom sammen med en kollega til åstedet, og fant tiåringen sittende på panseret til en bil på utsiden av huset.

Hun hadde fremdeles en knebel av blå tape og et hvitt tøystykke rundt munnen da politiet kom fram. På armer og bein hadde hun merker etter å ha vært fastbundet.

Gjennom knebelen skal hun ha sagt til politimannen: «Cicilie ligger på rommet».

Redd for moren og tvillingene
Mens politiet gjennomsøkte huset i Overhalla, ble tiåringen fraktet til lensmannskontoret. Der ble hun blant annet tatt hånd om av en psykiatrisk sykepleier som er leder for kommunens kriseteam.

- Hvor har Bahadir ført mamma? Jeg er redd han har gjort mamma noe sånn at tvillingene er blitt skadet, sa tiåringen til sykepleieren Bente Brauten.

Også overfor en kvinnelig politibetjent, Gunn Astrid Øfsti fra politiet i Namsos, utpekte jenta Bahadir Mirzaolimov som gjerningsmannen.

- Om natten våknet hun av at det ble holdt en hånd foran munnen hennes. Hun så at det var Bahadir. Han ga henne beskjed om å være stille, og holdt en kniv mot haka hennes, fortalte Øfsti om sine samtaler med tiåringen.

Hun fortalte at jenta hadde gjenkjent våpenet som kjøkkenkniven som tilhørte kjøkkenet i huset.

Kjempet seg løs
Sykepleieren som fulgte tiåringen i mange timer dagen etter drapene, var sterkt preget av sitt møte med jenta da hun vitnet i retten. Hun fortalte at jenta hadde demonstrert hvordan hun var blitt tapet fast til en stol. Den lille jenta forklarte til sykepleier Bente Brauten at hun hadde sittet fastspent i stolen i «mange, mange timer» før hun fikk løs en fot.

Politibetjent Øfsti fortalte at jenta hadde sagt at hun kom seg løs ved å bikke stolen over på siden, slik at hun falt i gulvet.

- Da hun fikk løs foten, brukte hun den til å ake seg fram til et vindu. Hun håpet de som var på vei forbi huset på vei til jobb eller skole skulle se henne, kunne Bente Brauten fortelle.

Etter en stund klarte jenta å ta seg ned fra husets overetasje med stolen på ryggen.

Trodde mamma var kidnappet
Tiåringen har i samtaler med politibetjent Øfsti forklart at hun forsøkte å komme seg inn på rommet der moren sov, uten hell.

Etterforskningsleder Bengt Ivar Blom fortalte i sitt vitnemål tidligere på dagen at soveromsdøra inn til rommet der Anne Grete Vollum ble funnet død, var låst da politiet kom til stedet.

Nede i stua skal Vollums datter ifølge vitnene ha funnet mobilen sin, og med den klarte hun å varsle sin far om at noe hadde skjedd.

- Hun turte ikke å ringe moren sin, fordi hun var overbevist om at Bahadir hadde tatt henne med seg. Først prøvde hun å ringe mormoren, som ikke svarte. Deretter ringte hun faren, som alarmerte politiet, fortalte Øfsti.

Hørte dødskampen
Sykepleieren måtte fortelle tiåringen at venninnen Cicilie Watnan Lian var blitt drept.

- Under samtalen med henne, forklarte jeg at Cicilie var død. Da sa hun at hun hadde tenkt seg til det selv. Hun hadde hørt Cicilie skrike på naborommet, og at hun skrek mindre og mindre, og at hun til slutt ble helt stille.

Til politibetjent Øfsti skal tiåringen ha forklart: «Det var da Cicilie døde».

De to jentene lå og sov i samme seng i overetasjen på huset i Overhalla da gjerningsmannen i løpet av natten vekket dem. Han plasserte tiåringen på et tilstøtende rom og lot Cicilie Watnan Lian være igjen på soverommet.

På soverommet ble den sju år gamle jenta, som var på overnattingsbesøk, drept med en hammer. Drapsvåpenet ble etterlatt på sengekanten, mens liket ble tildekket med flere dyner og puter.

- Hun hørte hva han gjorde med Cicilie, sa sykepleier Brauten stille og synlig beveget.

Utpekte gjerningsmannen
Det var også sykepleieren som måtte fortelle tiåringen at moren, Anne Grete Vollum, var død.

- Hun hulket og gråt og var fortvilet. Hun visste ikke at moren var død før jeg fortalte det, sa sykepleieren stille.

Overfor politibetjent Øfsti hadde tiåringen vært krystallklar på at det var Bahadir Mirzaolimov som var gjerningsmannen.

- Hun navnga ham, og da jeg spurte hvordan hun kjente til Bahadir, forklarte hun at han hadde vært morens kjæreste. Jenta sa også at moren ventet barn med ham. Hun var ikke i tvil om at det var han som hadde vært i huset.

Hvorfor den 27 år gamle gjerningsmannen valgte å spare livet til tiåringen, har ikke framkommet. Men ifølge usbekerens egen forklaring, skal tiåringen ha sagt til ham: «Jeg lover å ikke si noe». Etter dette forlot han den lille jenta fastbundet.

Mange timers mareritt
I løpet av skrekknatten skal Bahadir Mirzaolimov ifølge vitnene ha truet Vollums datter på livet.

- Hun (datteren, journ. anm.) fortalte meg at Bahadir sa «jeg dreper deg hvis du skriker», fortalte politibetjent Øfsti.

Overfor politikvinnen hadde jenta vanskelig for å anslå hvor lenge marerittet pågikk i huset i Overhalla.

- Men hun trodde det varte fra rundt sju til ti timer. Det varte lenge. Hun sa det tok lang, lang tid, forklarte Øfsti.

Tirsdag fortsetter straffesaken mot Bahadir Mirzaolimov i Namdal tingrett i Namsos. Flere vitner skal forklare seg om overgrepene som 27-åringen begikk mot tiåringen.

Det er ventet at tingrettsdommer Lisa Elin Bech vil etterkomme bistandsadvokatenes anmodning om å la deler av disse forklaringene gå for lukket rett, av hensynet til Vollums datter.

Retten vil i dag få høre vitnemålet til tiåringens far. Dommeravhøret av jenta vil også bli spilt for retten.

Nettavisen følger saken i Namdal tingrett.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk