Dåvøy strammer opp kommunene

Laila Dåvøy.

Laila Dåvøy. Foto: Berit Almendingen (Nettavisen)

Barne- og familieminister Laila Dåvøy gir kommunene klar beskjed om at alle barnehageplasser skal koste maksimalt 2750 kroner fra 1. mai.

Etter intens jobbing har Barne- og familiedepartementet i dag fordelt pengene som skal gi kommunene råd til å innføre makspris på barnehager fra 1. mai.

Sammen med oversikten gir Dåvøy kommuene klar beskjed:

- Jeg forventer at foreldre skal ha en foreldrebetaling innenfor maksimalprisen etter 1. mai. Med skjønnsmidler og videreføring av de midlene kommunene allerede bruker på barnehager, vil kommunene være i stand til dette, skriver hun i en pressemelding.

- Penger i august
Statsråden minner om at kommunene fikk de første pengene allerede i august i fjor da driftstilskuddet ble økt med 33 prosent til plasser i private barnehager og 19 prosent for plasser i offentlige barnehager. Dette utgjør 1,8 milliarder kroner på årsbasis.

Departementet fordelte i dag i underkant av 200 millioner kroner til landets kommuner, men direktør Bjørn Gudbjørgsrud i Kommunenes Sentralforbund (KS), mener at dette ikke er nok.

- Noen kommuner vil få for lite penger. Derfor blir noen kommuner nødt til å etterbetale foreldrene i juni, juli og august.

- Vet dere hvor mange kommuner det er snakk om?

- Nei, vi skal ha en evaluering av reformen til høsten.

Frykter krangel
Daglig leder i Private Barnehagers Landsforbund, Arild Olsen, mener også at pengepotten til kommunene er for liten til å innfri løftet om en makspris på 2750 kroner for en barnehageplass fra 1. mai.

- Jeg er redd for at barnehageprisene vil bli en kasteball mellom stat og kommuner og at foreldrene må være bank mens de krangler, sier Olsen til TV 2 Nettavisen.

Han frykter for framtiden til mange av de 1207 barnehagene som han representerer, og har to klare krav til departementet.

- Myndighetene må sørge for at kvaliteten i barnehagene er god og at barnehagene klarer å holde sine lønnsforpliktelser og betale sine faste utgifter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag