RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ingvill Eriksen (TV 2 Nettavisen)

Dåvøy ber barna om unnskyldning

Sist oppdatert:
Barne- og familieminister Laila Dåvøy la seg flat da hun mandag formiddag ble overrakt rapporten som har kartlagt overgrep mot tidligere barnehjemsbarn.

- Jeg har et sterkt behov for å komme med en uforbeholden unnskyldning til alle tidligere barnehjemsbarn som har blitt utsatt for overgrep og omsorgssvikt, sa Laila Dåvøy.

Omfattende og grundig
Dåvøy omtaler rapporten som både grundig og omfattende, og uttalte på mandagens pressekonferanse at hun ikke ser noen behov for en videre nasjonal gransking av temaet.

Rapporten er utarbeidet av et utvalg med professor Edvard Befring i spissen, og har avdekket at både omsorgssvikt og overgrep av til dels alvorlig karakter har funnet sted på barnehjem og spesialskoler i perioden 1940 til 1980.

- Som en samlet vurdering kan vi si at det har funnet sted et betydelig antall seksuelle overgrep, sa professor Edvard Befring.

Krav på erstatning
Utvalget la også vekt på både samfunnets generelle velferdsordninger og Stortingets billighetserstatning som de to viktigste formene for oppreising til ofrene.

Rapporten er ingen gransking, men heller et forslag til hvordan man skal få tatt et oppgjør med fortiden, sa Edvard Befring.

Klikk her for å lese hele rapporten!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere