RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Dåvøy lå søvnløs

Sist oppdatert:
Barne- og familieminister Laila Dåvøy sier hun mistet nattesøvnen av Redd Barnas rapport om enslige mindreårige asylsøkere.

- Jeg lå våken den første natten etter at rapporten kom, og tok kontakt med UDI dagen etter, sa Dåvøy i Stortingets spørretime onsdag.

Hun ble møtt med sterke anklager om omsorgssvikt overfor de enslige asylsøkerbarna av SVs stortingsrepresentanter Karin Andersen og May Hanssen.

- Jeg er rystet over ansvarsfraskrivelsen fra Dåvøy, sier Andersen til TV 2 Nettavisen etter spørretimen.

Vil finne barna
Dåvøy hevdet i Stortinget at Redd Barna tar feil når organisasjonen fastslår at ungene er fullstendig rettsløse, og at Norge bryter FNs barnekonvensjon.

- Loven gjelder alle barn som bor i Norge. Enhver bekymringsmelding til barnevernet blir tatt alvorlig og fulgt opp, sa Dåvøy.

Hun viste til at hun ikke har sett noen bekymringsmelding fra Redd Barna, og ga uttrykk for at det nå er svært viktig å finne hvert enkelt barn som lider.

- Min eneste interesse er nå å finne disse barna. Hvor er disse barna? Redd Barna må sende bekymringsmelding om omsorgssvikt, sa Dåvøy.

Dåvøys ansvar
SVs stortingsrepresentanter mener verken Redd Barna eller UDI har ansvaret for å komme med bekymringsmeldinger for hvert enkelt barn.

- Det er hun som har ansvaret for barna. Mener hun at de frivillige organisasjonene skal gå rundt å finne barna? Og skulle UDI anmelde seg selv for å ha for dårlige forhold i mottakene, spør Karin Andersen oppgitt.

SV støtter Redd Barnas forslag om at barnevernet må gå inn automatisk og overta ansvaret for enslige mindreårige asylsøkere. Men dette mener Dåvøy ikke er noen opplagt løsning.

Hun påpeker at det har vist seg at 80 prosent av enslige barn som hevder de er mindreårige, viser seg å ikke være det. I flere tilfeller er foreldre som har droppet barna på mottak fortsatt i Norge.

Rask behandling
Dåvøy fikk sterk kritikk for at hun ikke har fulgt opp et vedtak i Stortinget om å komme med en egen melding om asylsøkerbarna i 2003.

Nå lover hun en seriøs og rask behandling av rapporten fra Redd Barna.

- Jeg aksepterer ikke at barn lever under uverdige forhold i asylmottak, men jeg vet ikke hvor barna er, sier barne- og familieministeren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere