RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Død fugl til Bjørnøy

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Miljøvernorganisasjonene raser mot myndighetenes håndtering av Server-ulykken. - Helen Bjørnøy skal få en død fugl som viser skadeomfanget, sier Kurt Oddekalv. Se video.

Lederen for miljøvernforbundet er opprørt over arbeidet som er blitt gjort etter ulykken, og ber nå myndighetene ta ansvar.

- Det som er det spesielle er at oljen virket dempende på sjøen. Dermed lander fuglen i oljen, og dør, sier Oddekalv til TV 2 Nyhetene.

Les også mer om saken på Ibergen.

Tordentale
Oddekalv påpeker hvordan oljen griser til strendene igjen og igjen, og varsler at han vil gi en tordentale til Miljøvernminister Helen Bjørnøy.

- Jeg håper virkelig de trekker tilbake de feilaktige uttalelsene de har kommet med.

Og Oddekalv lover å gi den døde fuglen til Bjørnøy.

- Kanskje hun da skjønner lettere hva det dreier seg om. Denne fuglen døde en unyttig død, og det er tragisk, sier Oddekalv.

Raser
Også andre miljøvernorganisasjoner raser mot myndighetene.

- Det er tragisk at slikt i det hele tatt kan skje. Myndighetene kunne gjort mye mer for å forhindre omfanget av en slik ulykke, sier leder i Natur og ungdom, Bård Lappegård Lahn til Nettavisen.

Han påpeker allikevel at det er mest tragiske all sjøfuglen som blir skadelidende etter en slik ulykke. Organisasjonen er spesielt bekymret for de små bestandene som finnes på naturreservatene i området.

Vil forebygge
Nå varsler de at de vil satse enda mer på forebyggende arbeid.

- Vi vil fremover også jobbe for at slike ulykker i størst mulig grad skal unngås. Når det først har skjedd, er det rett og slett for sent. Det blir litt som å prøve å reparere et brukket ben med et plaster. Ganske så håpløst, sier Lahn til Nettavisen.

Miljøvernerne raser mot myndihetenes håndtering av oljesølet.

Arrangerte kurs
Også WWF har organisert seg i kampen mot oljen. De har som eneste organisasjon kurs i hvordan håndtere oljesøl.

- Å håndtere oljesøl er en jobb som både er grisete og farlig. Derfor er det viktig at de som skal gjøre dette arbeidet vet hvordan det skal gjøres. Dersom man håndterer det på en feil måte, kan man faktisk gjøre ting verre, sier generalsekretær i WWF Norge, Rasmus Hansson til Nettavisen.

Kunne vært flere
Per dags dato har WWF rundt 150 personer som har tatt kurset. Men Hansson påpeker at det faktisk kunne vært mange flere.

- Vi får ingen støtte i dette arbeidet fra myndighetene, og det er en av grunnene til at vi bare har 150 som har gjennomført kurset. Hadde vi fått litt støtte, kunne vi hatt ti, kanskje 20 ganger flere som hadde kompetanse til å gjennomføre arbeidet.

Trenger hender
Nå håper bare organisasjonen at omfanget av ulykken ikke blir katastrofale, men de er forberedt på at arbeidet med å rydde opp vil ta lang tid.

- Det eneste som hjelper når denne oljen har truffet land, det er hender. Og det er det vi trenger, sier Hansson.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere