RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Døde av knyttneve

Sist oppdatert:
Kristian Hjeltnes døde etter et knyttneveslag. Dommen ble anket til lagmannsretten. - Straffen er fortsatt for lav, sier moren.

(iOslo.no) Hendelsen skjedde rett utenfor utestedet ”Rødt Kort” i Oslo sentrum i juli i 2005.

Ett slag var alt som skulle til. Gjerningsmannen ble dømt til to års fengsel i Oslo tingrett for legemsbeskadigelse med døden til følge. Et halvt år av straffen ble gjort betinget med en prøvetid på tre år. Saken ble anket til lagmannsretten, som økte den betingede delen av straffen med et halvår.

Moren til den avdøde Kristian Hjeltnes er opprørt over den lave straffen.

- Det er for så vidt den samme dommen som i tingretten, men det er altfor lavt. Det føles veldig urettferdig i forhold til Kristian som ikke har mulighet til å forklare seg selv, sier moren på telefonen til iOslo.no.

Livet sto ikke til å redde
En lørdag i juli i 2005 dro Kristian til byen etter å ha vært på grillfest. Da de kom til sentrum, dro de til utestedet Rødt Kort i Dronningens gate. Kristian skal ifølge det som kom fram i retten, ha vært svært interessert i å snakke med en venninne av tiltalte. Tiltalte hevder at han ble dyttet av Kristian. Retten mener også at dette kan ha vært et rent uhell.

Den tiltalte går til angrep på Kristian, og slo han kraftig med knyttet neve i ansiktet. Kristian faller bakover og slår hodet mot sidevinduet på en parkert bil. Han blir liggende livløs på bakken. Etter kort tid blir han fraktet til sykehuset. Noen dager senere er det klart at livet hans ikke står til å redde.

- Dyttet først
Retten mener det er en formildende omstendighet at tiltalte var 17 år da hendelsen skjedde. De mener også at det ikke kan stadfestes at dette var et resultat av blind vold, da tiltalte har forklart at Kristian dyttet først.

- Det er dette som gjør meg mest sint. Vi kjenner Kristian og vi vet at han var aldri oppe i noe som helst bråk. Det verste er at han ikke kan forsvare seg i retten, han kan ikke få forklare sin side av saken. Det er det jo vi som må gjøre, sier moren.

Hun er svært opprørt over at man ikke reagerer sterkere overfor folk som utøver blind vold.

- Så mye hat og raseri
- Jeg ser ingen formildende omstendigheter i denne saken. Man burde vite at når man slår med en knyttneve, så kan det skade en person, sier moren.

Foreldrene har fått endret sitt livssituasjon dramatisk etter dødsfallet.

- Det er forferdelig tungt, og særlig er det tungt å måtte møte i en ny sak i en ny rettsal. Jeg jobber selv i halv stilling, jeg klarer ikke mer enn det, sier moren.

Hun ønsker å belyse saken for å skape en debatt rundt det.

- Man er nødt til å ta på alvor at det er noen som går og har så mye hat og raseri i seg at de bare slår ned, sier hun. Man tror ikke at noe sånt skal skje en selv, og jeg unner ingen andre å oppleve det samme.

- En ung gutt får ødelagt hele livet av ett slag. Strafferammene er altfor lave når man ser på hva man kan få for andre forbrytelser, sier hun.

Les flere saker på iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere