RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødelig astmamedisin

Sist oppdatert:
Astmamedisiner kan føre til døden, mener amerikanske eksperter. Medisinen brukes også i Norge.

(SIDE2): En gjennomgang av 19 ulike undersøkelser med 33.000 astmatikere i USA viser alarmerende resultater, melder den svenske avisen Dagens Nyheter.

De fikk enten langtidsvirkende astmabehandling i form av beta-2-stimulerere eller «juksemedisin» (placebo), i tillegg til sin vanlige behandling.

Legemidlene Serevent, Oxis, Seretide og Symbicort er vanlige astmamedisiner som også brukes i Norge. De brukes ved behanling av astma både hos barn og voksne, samt for å behandle lungesykdommen kols.

Forskerne fant ut at risikoen for å bli rammet av et astmaanfall så alvorlig at det krevde sykehusinnleggelse var nesten tre ganger så stort for de som brukte medisinen.

- Vi kommer til å skjerpe produkttekstene innenfor EU de nærmeste månedene, sier avdelingsoverlege ved Statens legemiddelverk til Side2. Vi tar selvsagt disse signalene alvorlig, men vil påpeke at bruken er annerledes i USA enn i Norge, hevder han. Derfor utgjør ikke dette den samme faren i Norge.

Tidligere har hele 16 mennesker i USA omkommet etter å ha brukt astmamedisinene Serevent, Seretide og Foradil.

I USA har legemiddelverket innført en advarsel på disse legemidlene og det er også på gang i Europa.

Les mer om helse, trening og velvære her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere