RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dødsbakterien kom fra dusjen

Sist oppdatert:
TRONDHEIM/OSLO (TV 2 Nettavisen): 19-åringen fra Trondheim som døde av legionella, ble trolig smittet fra dusjen i familiens bolig.

- Det er påvist legionellabakterier i prøver fra dusjen i familiens bolig i Trondheim som samsvarer med prøver som ble tatt av den 19 år gamle gutten. Det er derfor stor sannsynlighet for at det er her 19-åringen har blitt smittet av legionella, opplyser Trondheim Kommune.

- Tiltak er satt i verk i boligen med rensing og klorering av dusj og dusjslange samt gjennomspyling med varmt vann i alle tappepunkt. Temperaturen i varmtvannsberederen i boligen lå godt over kravet på 65 grader, skriver kommunen.

19-åringen døde lørdag 16. oktober.

- Det trengs vanligvis en høy smittedose for å gi sykdom, men smittedosen vil være avhengig av personens helsetilstand. Risikofaktorer for utvikling av sykdom øker med økende alder, alvorlig underliggende sykdom og immunsvikt.

Trondheim kommune vil igjen minne om viktigheten av at man har høy nok temperatur på varmtvannsberedere og samtidig har høy nok temperatur på tappestedene. Dusjhoder og dusjslanger bør demonteres, rengjøres og desinfiseres med klor minst hvert kvartal. Dersom noen tappesteder ikke er i jevnlig bruk, vil ukentlig gjennomspyling med varmt vann i noen minutter kunne redusere antallet legionellabakterier som frigjøres fra tappestedet vesentlig. Disse tiltakene bør alle gjennomføre.

I tillegg har kommunen gått ut med retningslinjer for større varmtvannsanlegg til bl.a. borettslag, hoteller, kommunale og fylkeskommunale enheter og andre institusjoner.

Disse retningslinjene kan fås ved henvendelse til Vaksinasjons-og smittevernkontoret, tlf. 72 54 41 05 og 72 54 41 11, opplyser kommunen.

TV 2 Nettavisen kommer med mer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere