RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Syklister fortviler:

Dødsulykke i Oslo: - Det er farlig å sykle her

Sist oppdatert:
Syklistene fortviler etter ulykken som kostet en kvinnelig syklist livet i Oslo.

BJØRVIKA (Nettavisen): Torsdag smalt det igjen i det nye veisystemet i Bjørvika i Oslo. Denne gangen med et dypt tragisk utfall. En kvinnelig syklist omkom etter å ha blitt påkjørt av en lastebil.

Les også: Syklist kolliderte med bil i Oslo

I morgenrushet fredag, i de tett trafikkerte gatene, var det mange syklister som fortvilte over ulykken og trafikksikkerheten på stedet.

- Det er veldig trist, men det føles ikke trygt å sykle her. Det er farlig å sykle her, og dårlig tilrettelagt rett og slett - og dårlig planlagt, sier Thomas Svankil når Nettavisen stopper ham ved ulykkesstedet.

UTRYGT: - Det føles ikke trygt å sykle her, sier Thomas Svankil om å sykle i de nye gatene i Bjørvika i Oslo.

Les også: Kvinnelig syklist omkom etter påkjørsel

- Har selv vært i en ulykke

Svankil sykler selv gjennom Bjørvika til og fra jobb hver eneste dag, og forteller at han selv også har vært innvolvert i en ulykke der.

- Jeg har vært i en ulykke her selv tidligere, og endte på legevakta. Det var en krasj med en annen syklist, sier han.

Mens vi snakker, sykler mange syklister forbi, flere av dem i stor fart på fortauet. I krysset der dødsulykken skjedde, mellom Operagata og Langkaia, er det også mye trafikk, med biler, lastebiler, busser og sykler.

SE VIDEO: Svankil: - Det er farlig å sykle her:

- Jeg tror det handler mye om hvordan man tilrettelegger, og at man ikke har noen sykkelkultur for å sykle i trafikken og å ta hensyn til andre trafikanter, sier Svankil, og legger bekymret til:

- Man merker at folk ikke tar hensyn, rett og slett. Det gjelder både bilister og syklister, de bare durer på uansett, og sykler blant annet på rødt lys. Jeg kjenner ikke til hva som skjedde her i går, men jeg ser jo at mange tar store sjanser i trafikken.

ULYKKESSTEDET: Dagen etter dødsulykken i Oslo er det bare politiets merker i asfalten som vitner om ulykken som kostet en syklist livet.

- Det er helt tragisk

Flere av syklistene Nettavisen snakket med fredag morgen, deler hans bekymring. Grete Halvorsen er en av dem.

- Det er tragisk det som har skjedd, sier Halvorsen, som også sykler i  ulykkesgata nesten daglig til og fra jobb.

FOR MANGE: - Det er jo for masse biler her, og for mye mennesker, sier Grete Halvorsen om det å være syklist i Bjørvika.

- Det er jo for mange biler her, og for mye mennesker, i hvert fall på ettermiddagen og i rushtiden. Så kanskje litt bedre merking, og kanskje det blir bedre når de blir ferdig med byggearbeidet her, sier hun.

Halvorsen forteller at hun ofte opplever farlige situasjoner i gata.

- Jeg ser at både bilene og syklistene kjører for fort. Og det er for mye mennesker som går og ser ned i telefonen sin og har ørepropper på, og som ikke følger med på hva som skjer. Jeg ser også mange som går over på rødt lys, med barnevogner først. Det er helt tragisk, mener hun.

Les også: MDG-byråd vil fjerne bilene fra fiasko-gate

- Må ikke «persje» rekorden

- Så disse gatene fungerer ikke som de skal, slik du ser det?

- Nei, ikke over disse kryssene som er nå. Det er ikke laget til sykling. Det er laget sykkelfelt akkurat her, men kommer du lenger ned mot Jernbanetorget så er det ikke bra, sier Halvorsen til Nettavisen.

- Så her må byrådet ta grep?

- Ja, det tror jeg hadde vært lurt. Det må lages litt mer åpent og merket for syklister. Her som vi står nå er det en gangvei med syklister og fotgjengere, så kanskje det må gjøres litt mer delt, sier hun, og påpeker:

- Nå vet ikke jeg hva som skjedde i den ulykken, men jeg tror også at syklister må være litt mer forsiktige med hva de gjør i veien. Man må ikke nødvendigvis «persje» rekorden fra i går hver enenste gang. Hvor dårlig tid har man liksom?

DØDE: En kvinnelig syklist omkom å ha blitt påkjørt av en lastebil i Dronning Eufemias gate i Bjørvika i Oslo torsdag ettermiddag.

- Ikke overraskende

Heller ikke Øyvind Jensrud er overrasket over at det skjer ulykker i de nye Oslo-gatene.

- Det er dypt tragisk, men kanskje ikke ekstremt overraskende sånn som kaoset er rundt omkring her nå med sykler og biler om hverandre hele tiden. Og begge sider har vel mange eksempler på at de ikke tar veldig hensyn, sier Jensrud til Nettavisen.

IKKE OVERRASKET: - Det er dypt tragisk, men kanskje ikke ekstremt overraskende sånn som kaoset er rundt omkring her nå med sykler og biler om hverandre hele tiden, sier Øyvind Jensrud om dødsulykken.

- Du sykler her daglig?

- Ja, tilnærmet. Det er mye biler og sykler som går om hverandre hele tiden, og litt uklare trafikkforhold. Så man skal være veldig forsiktig, og veldig observant, og prøve å ta det med ro, sier Jensrud.

- Har du selv opplevd noen ulykker her?

- Nei, jeg har ikke det, men jeg har sett folk som både har falt og er blitt påkjørt, sier han, som også mener det må tas noen grep for å få til en bedre atskillelse mellom syklister og biler.

Les også: Frp om fiasko-gate: - Alle unntatt oss har ansvaret

- Vanskelig å være syklist

Som Nettavisen tidligere har omtalt, er den nye hovedgata i Bjørvika, Dronning Eufemias gate, en av de mest ulykkesbelastede gatene i Oslo.

VANSKELIG: - Det er utrolig vanskelig å være syklist i disse områdene i Bjørvika, sier Skaanes Nyhus.

- Trafikksituasjonen her nede daglig er såpass krevende at det er egentlig ikke veldig overraskende at det skjer en ulykke. Det er utrolig vanskelig å være syklist i disse områdene i Bjørvika, sier Hege Skaanes Nyhus.

Hun mener gatene er trange for syklister, og at det kombinert med mye trafikk og tung anleggstrafikk, gjør det skummelt.

- Så det er ikke bra nok tilrettelagt slik det er i dag?

- Jeg opplever det ikke slik, selv om gatene er kjempeflotte. Men det blir for trangt her særlig på grunn av alle bussene som går her på ettermiddagen, og sykkelfilene er veldig trange, sier Skaanes Nyhus., og understreker:

- Jeg er veldig våken og følger med, og jeg tenker på det hver dag at det er skummelt.

SE VIDEO: Politiet om dødsulykken:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere