Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti er fortsatt ikke enige om en ny regjeringsplattform. Forhandlingene er i sluttfasen, men fremleggelsen av en plattform kan la vente på seg til midten av neste uke.

Det jobbes gjennom helgen på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i et forsøk på å komme til enighet. Fredag ettermiddag meldte NRK at regjeringsplattformen trolig vil bli presentert på mandag, men etter det NTB erfarer, kan det komme til å drøye til tirsdag eller onsdag før plattformen blir lagt fram.

Samling i partiene

Svært lite har lekket ut fra forhandlingene, som startet 2. januar og etter planen skulle ta mellom halvannen og to uker.

Når forhandlerne er blitt enige, skal sentrale politikere i alle de fire partiene samles fysisk for å gjennomgå plattformen og komme med sine råd.

Både KrF og Venstre skal konsultere både landsstyret og stortingsgruppa. Høyre skal samle sentralstyret og stortingsgruppa, mens i Frp er det landsstyret som skal godkjenne plattformen. I alle de fire partiene står sentrale partifolk stand-by. Først etter denne runden blir plattformen kjent for offentligheten.

Seirer og kameler

Det knytter seg spenning til hvilke seire det enkelte parti vil få, og hvor store kameler partiene må sluke for å komme til enighet. Blant temaer det har stått stor strid om, er abort, innvandring, oljepolitikk, skatter og avgifter og barnetrygd.

Torsdag ble Frp-nestor Carl I. Hagen hentet inn, tilsynelatende for å advare forhandlerne om konsekvensene dersom hans parti ikke får en blank seier på innvandringsområdet og tommel opp fra de andre partiene for å stramme inn innvandringspolitikken.

Det kan sitte langt inne for både KrF og Venstre.

Barnetrygd-utspill

Utspillet fra tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) om å innføre begrensninger i barnetrygden for at innvandrere skal føde færre barn, har også vakt avsky i KrF.

For KrF er det tilsvarende viktig å hente hjem en seier på abort, noe Frp, Venstre og deler av Høyre er negative til.

(©NTB)