*Nettavisen* Nyheter.

De får vaksinen først

Foto: VALENTIN FLAURAUD (REUTERS)

Svineinfluensavaksinen kommer tidligere enn ventet. Utsatte pasientgrupper og helsepersonell står først i køen.

24.07.09 22:07

På en pressekonferanse fredag fortalte helsedirektør Bjørn-Inge Larsen at vaksinen er ventet klar tidligere enn beregnet. Det har så langt vært snakk om at vaksinen skulle komme i november/desember. Nå håper direktoratet å ha den i september.

Utsatte grupper får vaksine først
- Slik vi vurderer det, gir vi først prioritet til pasientgrupper som er mest utsatt for alvorlige sykdommer og etter hvert helsepersonell og andre grupper som er viktige for å få samfunnet til å gå rundt, sa helsedirektøren på pressekonferansen.

Hver fjerde nordmann kan bli smittet
Til NRK sier Larsen at det rundt nyttår skal være nok influensavaksine til at alle kan få. De som da allerede har hatt svineinfluensa vil ikke trenge vaksine. Helsedirektoratet regner med at 15-25 prosent av befolkningen kan bli smittet.

Rundt 50 regjeringer verden rundt har lagt inn ordre eller forhandler med medisinprodusenter for å sikre seg forsyninger av vaksiner mot svineinfluensa, ifølge Reuters. Vaksinene er fortsatt under utvikling og uttesting.

- Vi venter at de første dosene vil være tilgjengelige tidlig på høsten på den nordlige halvkule, uttalte WHO-talsmann Gregory Hartl fredag ifølge nyhetsbyrået.

Tre nordmenn alvorlig syke
På verdensbasis er det så langt meldt om 868 dødsfall og 151.656 smittetilfeller etter at viruset har spredd seg til rundt 160 land. I Norge er 197 personer smittet. Tre personer er alvorlig syke og får intensivbehandling på sykehus.

* Kvinne (22) fra Nord-Trøndelag. Innlagt på St. Olavs Hospital i Trondheim. Tilstanden er fredag uforandret for kvinnen, ifølge Trønder-Avisa. Hun ligger i respirator. Kvinnen har fra før en kronisk sykdom.

* Mann (23) fra Karmøy. Ligger i respirator på Haugesund sjukehus. Tilstanden er alvorlig, men stabil, skriver Haugesunds Avis. Mannen ble trolig smittet under reise i Tsjekkia.

* Mann i 50-årene fra Aust-Agder. Innlagt på Sørlandet sykehus i Arendal. Mannen ble syk etter å ha vært i USA. Han behandles på intensivavdelingen. Tilstanden beskrives som alvorlig, ifølge Sørlandet sykehus HF.

Bortsett fra kvinnen fra Nord-Trøndelag, skal de to andre ikke ha hatt underliggende sykdommer.

35 dødsfall i Europa
Torsdag meldte Det europeiske smitteverninstituttet (ECDC) om 19.404 bekreftede smittetilfeller og 35 dødsfall i Europa (EU og EFTA-land). I Europa er England hardest rammet. Ifølge britiske myndigheter er 848 personer innlagt på sykehus i England med svineinfluensa. 63 får intensivbehandling, melder avisa The Guardian på nett.

Verdens helseorganisasjon (WHO) uttaler fredag at viruset kan komme til å mutere og bli mer alvorlig i løpet av vinteren.

Ingen reiserestriksjoner
Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) fikk spørsmål på pressekonferansen om myndighetene har vurdert å be nordmenn begrense sin reisevirksomhet, men svarte benektende på det. Han sa han har lyttet til de faglige rådene og fått til svar at slike restriksjoner ikke vil være hensiktsmessig.

- Verden skal gå rundt. Vi må greie å håndtere denne pandemien i en situasjon der samfunnshjulene ruller, svarte Hanssen.

- Vi vet i dag at det er en fri smitte i Storbritannia, men vi har eksempler på at nordmenn er smittet i land der det normalt er liten forekomst. Så du måtte nesten ha forbudt folk å reise over alt, og det ville ikke stått i forhold til det vi her står overfor, sa helseministeren.

Annonsebilag