RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De håper på en våt høst

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Trønderne ber om mer regn i høst i håp om å slippe en ny vinter med «monsterpriser» på strømmmen.

Det er kraftunderskudd i Midt-Norge, og fyllingen av vannmagasinene ligger godt under normalen for årstiden. Nå frykter eierne av Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) en reprise av forrige vinters kraftkrise med uforutsigbare priser og sinte størmkunder, skriver Namdalsavisa.no.

- La oss inderlig håpe at høsten blir fuktig, slik at kraftkundene våre blir spart for de aller høyeste kraftprisene, uttalte styreleder Bjørnar Skjevik i kraftselskapet på et møte i bedriftsforsamlingen denne uka, ifølge avisa.

Skader næringslivet
Selv om høye strømpriser gir gode inntekter til det fylkeskommunalt eide selskapet, er det langt fra noen ønskesituasjon, ifølge styrelederen. For «monsterpriser» på kraft skader næringslivet.

- Derfor er både nordtrønderne og NTE best tjent med at vi ikke har et prisnivå som ligger langt over andre deler av landet, sa Skjevik.

- Var en uvanlig kald vinter
Han får støtte av NTEs konsernsjef, Torbjørn R. Skjerve.

Overfor Nettavisen sier han at det nå er en fylling i magasinene litt under normalen. Samtidig understreker han at den siste vinteren var spesiell.

- Det var for det første en uvanlig kald vinter, den kaldeste her på 80 år.

Flere sammenfallende omstendigheter bidro til at kraftprisene ble fullstendig uforutsigbare og nådde topper på 12 kroner per kilowatt time. I snitt måtte Midt-Norge betale 10,5 øre mer per kilowatt time strøm enn resten av landet.

- Det er ekstrem liten sjanse for at det samme skal skje igjen i vinter, sier Skjerve, som minner om at kraftprisene i Midt-Norge sist vinter lå på nivå med resten av Skandinavia, men at resten av Norge hadde lave kraftpriser.

Spent på fylling
Samtidig er også Skjerve spent på fyllingen av vannmagasinene framover.

- Vi håper selvsagt på regn og god fylling. Det gjør vi alltid, men det er like umulig å spå om fyllingen som det er å spå om været, sier han.

Henter kraft fra Sverige
420 kV-kraftlinjen mellom Nea og Järpeströmmen ble forsinket, men er nå fullt utbygd og klar til å pumpe kraft fra Jämtland til Norge når det igjen kniper med kraft i Midt-Norge. Da er svensk atomkraft ikke bare kjærkommen, men nødvendig. På lengre sikt vil også nye kraftlinjer som etter Statnetts planer skal stå ferdig rundt 2015 bli viktige for forsyningssikkerheten i Midt-Norge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere