De har levd syv dager uten vann i kranene

Foto: Tom Melby (an.no)

- Vi har forsøkt alt vi kan komme på av tiltak, sier Rolf Eivind Alsos.

06.01.10 08:47

Det går mot sjuende dagen uten vann i kranene på Kjerringøy. Tirsdag kveld var det imidlertid håp om bedring.

- Vi har forsøkt alt vi kan komme på av tiltak, uten at noen av dem har gitt mer vann i ledningsnettet i bygda. Tirsdag kveld fikk vi imidlertid langt mer vann til å strømme fra det øvre bassenget ned mot trykkummen, og dermed har vi et visst håp om at vannet skal være tilbake i kranene i løpet av onsdag, sier Rolf Eivind Alsos i Låter Vasslag til Avisa Nordland.

- Risikerer «å pisse i buksa»
Den aller siste utveien for de fortvilte kjerringøyværingene vil være å sprenge demningen i det øverste vannet.

- Men da risikerer vi «å pisse i buksa». Det kan nemlig føre til at vi har kanskje har vann i fjorten dager, og deretter blir helt fri fram til vi kan reparere demningen når vi nærmer oss sommer. Derfor håper vi inderlig at det nå kommer så mye vann ned fra hovedkilden at det vil monne i inntakskummen, en forhåpningsfull Alsos etter gode meldinger fra mannskapene som i hele går jobbet på spreng i øvre del av Låter for å få orden på vanntilførselen til bygda.

Tirsdag stengte barnehagen dørene, og nå vurderer rektor Øyvind Mathisen ved Kjerringøy skole situasjonen fortløpende.

- Barnehagen ble stengt etter anbefaling fra både kommunelegen og barnehagekontoret. På skolen har vi fortsatt et lite sik av vann, og dette gjør at vi fortsatt kan holde åpnet. Men vi vurderer fra time til time hva vi skal gjøre, sier Mathisen.

Må ha to tusen liter vann hver dag
Verst er situasjonen for de mange bøndene i bygda, som uten vanntilførsel er nødt til å skaffe minst to tusen liter vann hver dag ved hjelp av tanker og annet materiell som kan brukes til å frakte vann fra en kilde på Strandå eller fra Fjærevatnet.

Vasslaget har også fått bistand fra Sivilforsvaret, som imidlertid ikke har klart å gi noen hjelp i forhold til å øke vanntilførselen til de vel 300 innbyggerne i bygda.

- Sivilforsvarets problem er at de har utstyr som selvfølgelig rammes av sprengkulda, i likhet med alt annet utstyr. Derfor har vi ikke hatt anledning til å ta dette i bruk, sier Alsos til Avisa Nordland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.