RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De omkomne er funnet

(Hordaland politidistrikt.)
Sist oppdatert:
Flyet som styrtet utenfor Bergen ble hevet i natt. De tre avdøde personene var inne i flyet.

- Flyet er hevet og vi har observert tre omkomne i dette flyet, sier operasjonsleder Konrad Grindeland til Nettavisen.

Hevningen av flyet startet allerede natt til søndag, etter at en fjernstyrt miniubåt, en såkalt ROV, lokaliserte flyet. MV Polar Prince er utstyrt med en stor heisekran som trakk flyet opp av havet. De tre døde satt fortsatt inne i flyet.

Politiet har ennå ikke formelt identifisert de tre døde personene om bord, som de savnede. Dette vil ikke skje før mandag.

Vellykket
- Vi startet letingen litt over klokken 23 lørdag kveld. Ut fra radardata andre beregninger hadde vi en god indikasjon på hvor flyet lå. Dette i kombinasjon med en sender om bord i flyet, gjorde at det gikk raskt å lokalisere vraket, sier havariinspektør Tor Nørstegård til Nettavisen søndag.

- Så bra dom set kunne
Flyet ble funnet litt over midnatt på cirka 320 meters dyp. Ved hjelp av miniubåten ble en wire festet til hovedunderstellet på flyet. Deretter ble det heist om bord i MV «Polar Prince» ved hjelp av løftekranen montert på skipet.

- Hele aksjonen gikk så bra det kunne, sier Nørstegård.

Omfattende leteaksjon
Knapt to døgn er gått siden det lille propellflyet med tre personer om bord forsvant fra radaren utenfor Telavåg sørvest for Bergen. Hele fredag ledet Hovedredningssentralen Sør-Norge en omfattende redningsaksjon i håp om å finne noen av personene i live.

Fredag kveld ble aksjonen avblåst. Da hadde redningsmannskaper allerede plukket en rekke vrakdeler opp av havet.

ROV
Lørdag ankom MV «Polar Prince» området utenfor Bergen der det tomotors propellflyet styrtet fredag formiddag. Skipet har en ROV om bord, som ble brukt da havarikommisjonen og politiet startet letingen etter flyet.

Fant taleregistratoren
Søndag formiddag jobbet redningsmannskapet om bord i «Polar Prince» med å gjennomsøke havbunnen der flyet ble funnet, for å hente opp løse deler. Den aller viktigste delen er imidlertid allerede hentet ut av flyet.

- Taleregistratoren er i god behold og om bord her i båten. Den er en av de viktigste delene, i tillegg til selve vraket. Taleregistratoren tar opp alt som det snakkes om i cockpit, og det som snakkes mellom fly og bakkestasjon. Ferdskriver hadde ikke dette flyet, sier Nørstegård. En ferdskriver leser av data fra fly, og kan fortelle om den tekniske tilstanden til et fly før en ulykke. Men propellflyet hadde altså ikke en slik skriver.

Til Lillestrøm
Når havarikommisjonen og politiet er ferdig med letingen i området utenfor Telavåg, skal flyet fraktes til Havarikommisjonens hovedkvarter på Lillestrøm.

- Vi frakter flyet til Lillestrøm natt til søndag, eller mandag, sier Nørstegård. «Polar Prince vil gå til Håkonsvern der flyet blir løftet over på en lastebil som kjører det sørover.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere