RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De overså Ari-nyheten

Sist oppdatert:
Norges mektigste journalister var i Trond Giskes bursdag – men løftet ikke en finger da Ari Behn slapp Ap-bomben.

I etterkant angrer flere av journalistene på at de ikke så nyhetsverdien i uttalelsen til prinsessens ektemann.

- Jeg vil tro at disse journalistene har et forklaringsproblem. Og jeg vil ikke utelukke at det er noen redaktører som vil spørre om hvorfor de ikke sa noe, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, til Nettavisen.

Han mener bursdagsfesten ikke hadde karakter av å være veldig privat, og han synes heller ikke opplysningen om hva man stemmer er så privat at journalistene burde tiet om det.

Se Aris Ap-bombe her.

Ari, Giske og elite-journalister
Kulturminister Trond Giske - også er kjent som «festministeren» - hadde lagt feiringen av sin 40-årsdag til idylliske Ormøya - like ved Ekebergskråningen - utenfor Oslo sentrum.

Se video: Kongedebatt i Holmgang

Datoen var fredag 11. november. På gjestelista var både store og små kjendiser, deriblant prinsesse Märtha og Ari Behn .

Ari Behn holdt bursdagstale - og fortalte i talen han at han stemmer Arbeiderpartiet. Uttalelsen er svært oppsiktsvekkende, ettersom Ari Behn er inngiftet i kongefamilien.

De kongelige har aldri før røpet sin partitilhørighet, på grunn av kongehusets uavhengige rolle.

På Giske-festen deltok den profilerte journalisten Geir Solaas Moen (TV 2), leder for politisk avdeling i Dagsavisen, Kjell Erik Kallset, VG-kommentator Elisabeth Skarsbø Moen og TV 2s dokumentarjournalist Tonje Steinsland.

- Var ingen brann
Men dagen etter stod det ingenting om Aris Ap-hyllest - verken i VG eller Dagsavisen. Heller ikke TV 2 brakte nyheten.

Først tre og en halv uke senere ble nyheten kjent gjennom TV 2.

- Jeg var på en privat fest. Det var ikke såpass «brann» at jeg vurderte å ringe der og da, sier Geir Solaas Moen til Nettavisen.

- Jeg gikk glipp av festens høydepunkt – Ari Behns tale, sier Kjell Erik Kallset.

- Jeg har kjent Ari i mange år, og visst at han stemmer Ap. Så for meg var ikke dette noe nytt, dessuten hørte jeg det ikke, sier VGs Elisabeth Skarsbø Moen.

- Tipset TV 2
Geir Solaas Moen sier han tipset TV 2 da han kom på jobb mandag morgen. Likevel tok det tre og en halv uke før saken ble sendt på TV 2 Nyhetene.

- Torde dere å vente så lenge med tanke på at både VG og Dagsavisen også var på festen?

- Det må du nesten spørre mine redaktører om, svarer Geir Moen.

Han legger til at Aris partitilknytning ble et stort samtaleemne på resten av festen.

- Talen ble gjenfortalt på festen etterpå – utpå natta, sier Kjell Erik Kallset.

Venn med Giske siden -87
Politisk kommentator i VG og forfatter av den uautoriserte biografien om Carl I. Hagen, Elisabeth Skarsbø Moen, sier det ikke er noen hemmelighet at hun var på festen.

- Men jeg hørte ikke talen til Ari, da jeg kom litt for seint. Dessuten var det mange rom på denne festen, og mye folk overalt, så det var ikke alt jeg fikk med meg. Men dersom jeg hadde hørt noe, ville jeg selvsagt ringt rett til VG med informasjonen.

Det var avisa VG som i forrige uke avslørte de tette båndene mellom en rekke profilerte journalister og kronprinsparet.

VGs Skarsbø Moen ser imidlertid ikke noe problem ved at hun på den ene siden skriver om politikk for VG, samtidig som hun er blant statsråd Giskes nærmeste venner.

- Vi har vært venner siden 1987, og da vi fikk barn omtrent på samme tid, ble det naturlig at vi hadde en tettere kontakt rent vennemessig. Jeg informerte min nærmeste overordnede om at venneforholdet var såpass tett, at jeg mente det var upassende at jeg skrev saker om Giske.

Frykter ikke dobbeltrolle
- Er du ikke redd for at du havner i en dobbeltrolle? På en side er du politisk kommentator, mens du på den andre siden deltar privat i bursdagen til en statsråd - der også representanter for kongehuset er gjester?

- Det er klart jeg har sett t en slik kobling kunne bli problematisk, men derfor har jeg også tatt mine nødvendige forholdsregler ved å informere mine overordnede. Dessuten er både mine sjefer og Trond Giske meget klar over at min lojalitet først og fremst ligger hos VG. Derfor passer han seg for å gi meg informasjon som frister min tabloide sjel, sier Skarsbø Moen.

Hun opplyser også at Ari Behn var gjest i hennes bryllup, da hun giftet seg med VG-journalisten Vidar Kvalshaug.

- Ari ble stukket av en bie eller noe sånt i bryllupet vårt. Det ble fanget opp av mange av mine VG-kollegaer som også var i bryllupet. Og de ringte selvsagt inn saken. Det viser at journalister både kan omgås kjendiser og maktpersoner privat, samtidig som de ivaretar jobben.

Overrasket av talen
Geir Solaas Moen i TV 2 og Dagsavisens Kjell Erik Kallset er gamle venner av Trond Giske. De var alle tre aktive i AUF på begynnelsen av 90-tallet.

- Jeg ble overrasket da jeg hørte Aris tale, sier Moen, som til tross for at han ble "overrasket" ikke ringte inn nyheten.

- Er det for tette bånd mellom journalister og maktpersoner, når slike nyheter holdes unna offentligheten i så lang tid?

- Mine venner i makta vet at jeg har en helt klar journalistisk rolle. Jeg får ikke vite mer om hva som skjer innenfor maktens korridorer enn andre. Av den grunn er ikke jeg noe mer lojal tilbake, for å si det sånn.

- Feilvurdering
Kjell Erik Kallset vurderte å tipse sin egen redaksjon.

- Men jeg gjorde det ikke. Jeg oppfattet ikke at uttalelsen var så oppsiktsvekkende. I ettertid vil jeg si at det var en feilvurdering.

- Var det av lojalitet til bursdagsbarnet at du ikke tipset om saken?

- Nei, jeg opplever ikke at jeg har et sånn forhold til Giske at jeg ikke hadde kunnet tipse om det. Men jeg kunne hatt problemer med å skrive saken selv, innrømmer han.

Tar selvkritikk
- I svaret mitt ligger det en selvkritikk. Det er påfallende at verken jeg eller de andre journalistene som var på festen forsto nyhetsverdien av Ari Behns uttalelse, understreker Kallset.

TV 2-journalist Tonje Steinsland var også på Giskes 40-årslag. Utover at hun ikke hørte Aris tale, ønsker hun ikke å kommentere saken.

Kulturminister Trond Giske har ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere