Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De rødgrønne får borgerlig beredskapsrefs

Stortingsrepresentant Abid Raja Venstres Abid Raja sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som midnatt natt til tirsdag avga sin innstilling om den mye omtalte rapporten fra Riksrevisjonen.
Stortingsrepresentant Abid Raja Venstres Abid Raja sitter i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som midnatt natt til tirsdag avga sin innstilling om den mye omtalte rapporten fra Riksrevisjonen. Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)
Den rødgrønne regjeringen fulgte ikke opp arbeidet med beredskap godt nok etter 22. juli 2011, mener flertallet i kontrollkomiteen.

– Vi retter kritikk mot Stoltenberg-regjeringens arbeid med beredskap, også etter 22. juli. Vi retter også kritikk mot Grete Faremos manglende oppfølging av beredskapsarbeidet, sier Venstres Abid Raja til NTB.

Han beskriver flertallets konklusjon som sterk kost, siden kritikken først og fremst rettes mot en avgått regjering.

Raja sitter selv i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som først ved midnatt natt til tirsdag avga sin innstilling om den mye omtalte rapporten fra Riksrevisjonen.

I den blir arbeidet med beredskap i Norge sterkt kritisert, blant annet for mangel på samordning av innsatsen. Rapporten førte til en egen høring i Stortingets kontrollkomité for halvannen uke siden. Der måtte både nåværende og tidligere toppolitikere forklare seg.

Raja viser til at Faremo og sjefen for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Jon A. Lea, i høringen hadde helt ulik oppfatning av hvordan dialogen hadde vært dem imellom.

– Han sa den hadde vært dårlig og anstrengt, mens hun beskrev den som god og konstruktiv, sier han.

Komiteen fremmer et enstemmig forslag til vedtak, men er likevel sterkt splittet om hvordan Riksrevisjonens rapport skal forstås, mener saksordfører Martin Kolberg (Ap).

I innstillingen bes regjeringen komme med en stortingsmelding neste år som behandler de funnene Riksrevisjonen har gjort, og som behandlingen i Stortinget har avdekket, forklarer Kolberg.

Men kontrollkomiteens leder reagerer på de borgerlige partienes holdning til rapporten.

– Jeg er veldig overrasket og beklager at regjeringspartiene og KrF og Venstre så kategorisk avviser Riksrevisjonens rapport som riktig, sier Kolberg til NTB.

– De konsentrerer seg om å få sagt at det ble gjort lite eller ingenting under vår regjeringstid, mens alt er gått bra i den nåværende regjeringens tid, legger han til.

Raja viser til at flertallet har lagt Riksrevisjonens rapport til grunn, men også lent seg på andre tilsynsrapporter.

– Vi mener dette er en kontinuerlig prosess, og at det er all grunn til å ta på alvor det Riksrevisjonen sier, understreker Kolberg.

Han viser til at justisminister Anders Anundsen (Frp) i høringen selv mente Riksrevisjonens rapport var god på mange områder.

– Vi ser i innstillingen at det på langt nær legges den samme vekt på rapporten som statsråden selv gjorde i høringen, sier Kolberg.

Kontrollkomiteen ber Riksrevisjonen gjøre en ny vurdering av arbeidet med beredskap i 2017.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere