Gå til sidens hovedinnhold

- De trodde jeg skulle dø

Ingen trodde Sofia (21) kunne overleve. I en ny bok forteller hun om veien ut av anoreksi-helvetet. Les intervjuet.

(SIDE2): En ny undersøkelse viser at hver fjerde jente i 10. klasse sliter med depresjon. Jentene føler et press i forhold til å være skoleflinke, sexy og flinke i sport.

Svenske Sofia Åkerman er en av dem som holdt på å dø fordi hun la et enormt press på seg selv om å være sterk, flink og perfekt.

  • Har du spiseforstyrrelser? Sjekk symptomene nederst i saken

Nå forteller Sofia om hvordan hun klarte å finne veien tilbake til livet. Hun har en enorm livsglede og ser heldigvis positivt på livet igjen.

- Nå finner jeg den hjelpen jeg trenger i mennesker rundt meg, sier hun.

Det har hun derimot ikke alltid gjort. Det er nå to år siden hun ble frisk, men de arrete armene hennes vitner om at veien har vært lang.

Ikke noe å leve for
Sofia ble offer for et psykiatrisk apparat som ikke tok henne på alvor. Hun begynte å skade seg selv allerede da hun var fire år gammel og som 13-åring ble hun lagt inn på akutt psykiatrisk avdeling. Der ble hun i over to år uten å møte en eneste psykolog.

- Jeg fikk ikke den hjelpen jeg trengte, men på det tidspunktet ville jeg ikke ha hjelp heller. Jeg ville rett og slett ikke bli frisk.

Sofia forteller videre om den psykiatriske avdelingen som var så fjernt fra virkeligheten utenfor at hun til slutt ikke visste hvordan hun skulle leve normalt.

- Jeg hadde ikke noe å leve for. Ingen kompiser og ingen å være glad i, forteller hun.

«Mens monsteret mitt var i full gang med å spise meg opp innvendig, var det ingen som tok på meg. Jeg fremstod alltid så trygg, sterk og sikker ...»

Flinkest i klassen
Sofia var en av de flinkeste elevene i klassen og kommer fra en familie hvor hun ble overlatt mye til seg selv og selv om foreldrene prøvde å gi henne kjærlighet klarte hun ikke å ta i mot den kjærligheten. Det endte med at Sofia også stilte uvirkelige krav til seg selv og straffet seg selv ved å spise mindre og kutte opp armene sine da hun ikke klarte å nå målene.

- Når man setter krav til seg selv om å være perfekt kan man jo bare mislykkes. Når man mislykkes hele tiden, blir man ulykkelig, sier den vevre og søte jenta.

Selv tror hun at hun begynte å kutte opp armene for å få kjærlighet. Hun forteller om en episode i 7.klasse der hun fikk et sår etter en bandykamp i gymtimen . Det gikk infeksjon i såret og både lærere og elever brydde seg plutselig om henne og ba henne gå til lege. Hun oppdaget at såret gjorde at hun fikk kjærlighet og startet med å kutte seg opp mer istedet for.

- Alle trodde vel jeg hadde det bra fordi jeg utad virket som en ressurssterk person. Sannheten var at jeg var en redd og usikker jente som trengte kjærlighet, sier Sofia.

Teatergruppa reddet henne
Vendepunktet kom da hun plutselig fikk noe å kjempe for.

- Jeg ble med i en teatergruppe og plutselig hadde jeg mennesker rundt meg som brydde seg og ville meg bare godt. Endelig fikk jeg håpet tilbake, sier hun.

Til foreldre og barn der ute vil Sofia si:

- Jeg ble frisk, så det finnes håp! Jeg vil med boka gjerne gi andre håp om at livet kan bli bedre.

Har du spiseforstyrrelser? Her er symptomene:

Man har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og handlinger i forhold til mat, kropp og vekt går utover livskvalitet og fungering i hverdagen.

Anoreksi er å begrense hva og hvor mye man spiser. De fleste som har anoreksi beholder maten, mens noen kaster opp dersom de synes de har spist for mye.

De fleste begynner å sulte for å gå ned i vekt, men mange opplever etterhvert at de ikke klarer å spise; fanget av selve situasjonen spiser man stadig mindre.

En som har anoreksi tenker på mat og kalorier nesten hele tiden. Selv om man tilsynelatende ikke er sulten, er man ofte desperat etter mat.

Å sulte er et dramatisk forsøk på å undertrykke det å ha menneskelige behov overhodet, enten det gjelder mat eller andre menneskers omsorg.

Å presse kroppen ned i vekt kan også være et desperat forsøk på å «bli sett», som igjen symboliserer behov nettopp for den omsorgen man er så redd.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken