RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

De vanligste kreftformene i 2006

Antall krefttilfeller er økende. Se hvilke kreftformer som hadde best og dårligst prognose i 2006.

(SIDE2): Krefttallene for 2006 er publisert. Totalt fikk 24 488 personer kreft i Norge i 2006. Befolkningen blir stadig større og gjennomsnittsalderen høyere, noe som bidrar til at vi får flere krefttilfeller. Det skriver kreftregisteret på sine sider.

- Vi blir flere eldre i befolkningen, og det er flest eldre som får kreft. Det er hovedgrunnen til økningen, sier Ole Alexander Oppdalshei, avdelingsleder ved Kreftforeningen.

Han opplyser at det ikke er noen dramatisk oppgang i tallene i forhold til i fjor, men påpeker at det er bekymringsfullt at flere får kreft. Derfor er det viktig med forebygging, noe Kreftforeningen fokuserer på i sin kampanje «Menn og kreft».

LES SAKEN: Se treningen mot kreft

- Øker kraftig
Andelen kvinner blant lungekreftpasientene øker kraftig, noe som kan knyttes til endrede vaner hos menn og kvinner når det gjelder risikoatferd.

Forekomsten av prostatakreft har økt jevnt siden 1990. Antall tilfeller av brystkreft og lungekreft blant kvinner og tykktarmkreft hos begge kjønn har også økt kontinuerlig, mens stadig færre får magekreft. Kreft i prostata, bryst (kvinner), tykktarm og lunger er de fire vanligste kreftformene, og de utgjør alene halvparten av krefttilfellene i 2006.

Prostatakreft er den mest utbredte kreftsykdommen hos menn. I 2006 fikk 3815 menn en slik diagnose i Norge. Brystkreft er den vanligste kreftformen hos kvinner, med 2673 nye tilfeller i 2006.

LES OGSÅ: - Er kreft arvelig?

- Flere overlever kreft
Ifølge Kreftregisteret er 57 prosent av menn og 63 prosent av kvinner med kreft er i live fem år etter at de fikk sin kreftdiagnose. De siste femti årene er sjansene for å overleve kreft fordoblet hos menn og økt med femti prosent hos kvinner.

Overlevelsen hos menn er totalt sett litt lavere enn hos kvinner og det er testikkelkreft som har høyest overlevelse hos menn og hos kvinner er føflekkreft den krefttypen med den beste prognosen.

Bedre behandlingsmetoder, medisiner og bedre tekninkk til å gjennomføre operasjoner er blant grunnene til at stadig flere overlever kreft.

- Det er viktig med forskning, og fortsette denne utviklingen, påpeker Oppdalshei.

Grunnen til at overlevelsen hos menn totalt sett er litt lavere enn hos kvinner, er blant annet fordi de oppsøker lege sjeldnere.

- Man kan oppdage kreftsymptomer på forhånd, men menn venter ofte for lenge med å gå til legen, sier Oppdalshei, og viser til Kreftforeningens «Menn og kreft»-kampanje fra i fjor der fokuset var på nettopp dette.

LES SAKEN: Tok balletak på scenen

Dårligst utsikter
Kreft i bukspyttkjertelen er forbundet med de dårligste utsiktene, både hos menn og kvinner. Rundt tre prosent av pasientene lever fem år eller mer med sykdommen. Dette har endret seg lite de siste femti årene.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere