De var lei av å bli jaget – nå har de tatt grep

NY KLUBB: Remi Presttun (f.v.), Kevin Foss, Eila Annette Lunde Aasestrand, Morten Andersen, Charlotte Fagertun og Jim Stian Myrdal har startet Romerike Gatebilklubb. Søndag arrangerer de sitt første biltreff her på Jessheim. Alle foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

NY KLUBB: Remi Presttun (f.v.), Kevin Foss, Eila Annette Lunde Aasestrand, Morten Andersen, Charlotte Fagertun og Jim Stian Myrdal har startet Romerike Gatebilklubb. Søndag arrangerer de sitt første biltreff her på Jessheim. Alle foto: Tom Gustavsen (Romerikes Blad)

Bilentusiastene var lei av å bli jaget fra sted til sted. Nå har de etablert sin egen klubb, og vil invitere politiet og veivesenet på treff.

22.03.15 12:13

(Romerikes Blad): Alt startet som en morsom idé i vennegjengen.

– Tilbudet for bilinteresserte er ikke så stort på Romerike i dag, og mange opplever å bli jaget fra sted til sted hvis de samles for å dyrke bilhobbyen sin. Derfor har vi startet denne klubben, forteller styreleder i Romerike Gatebilklubb, Remi Presttun (25) fra Frogner i Sørum, til Romerikes Blad.

Venter 200 til vårtreff

Klubben, som så dagens lys i februar, skal arrangere biltreff, sosiale treff og banekjøring.

Først ut er et vårtreff i dag, søndag 22. mars, rett bak Ullensaker lensmannskontor, på parkeringsplassen til Jessheim storsenter.

– Foreløpig har vi fått tilbakemelding om at drøyt 200 vil delta, sier Presttun.

Selv kjører han rundt i en helt standard Peugeot 406.

– Vi er ikke en klubb som retter oss mot såkalte rånemiljøer, eller spesielle bilmerker. Hos oss er alle folk og biler velkomne, unge og gamle, veteranentusiaster, rånere og amcarfolk, sier 25-åringen.

– Enten du kjører en gammel Fiat eller en ny Ferrari er det bare å møte opp på våre treff, sier nestleder Morten Andersen (24) fra Råholt.

Alle treffene skal arrangeres på dagtid, med dedikerte funksjonærer, tillatelse fra grunneier og politi.

– På denne måten skal vi unngå å være til sjenanse for naboer og andre, sier styrelederen.

Inviterer veivesenet

Andersen ratter rundt i en «opp-jålet» Ford Focus kombi fra 2005, med 18-tommers felger, senkesett og sotede ruter.

– Pappa var med og startet Nannestad Amcarklubb i 2001. Nå synes jeg det er gøy å få være med og starte opp dette her, sier 24-åringen.

Andersen sier klubben vil komme i dialog med politiet og Statens veivesen på treffene.

– Vi kommer til å invitere veivesenet, og for eksempel høre om de vil komme og demonstrere kollisjonssikkerhet for oss. Vi hadde sett det som en stor fordel å ha veivesenet tilstede, fordi de kan få en bedre forståelse av hvem vi er og hva vi holder på med, sier han.

Mange velger å gjøre endringer på bilene sine, enten det er kun å sette på litt større felger, eller det er en full ombygging og trimming av motor.

Andersen mener dialog med veivesenet vil være til stor hjelp i slike sammenhenger også.

– Da kan vi stille spørsmål og få svar om de kompliserte reglene som gjelder rundt dette. Vi vil at folk skal kjøre biler som er både lovlige og sikre, sier Morten Andersen.

Vil ha med flere jenter

Av et styre med sju medlemmer, er to jenter.

Eila Anette Lunde Aasestrand (24) fra Dal er en av dem. Hun vokste opp med en farfar som var bilmekaniker, og arvet hans interesse for kjøretøyer. Denne dama nøyer seg imidlertid ikke med én bil.

– Jeg har en BMW 5-serie E34 fra 1990 og en nyere Audi A6. BMWen har nylig fått ny motor og ny lakk, men er ikke helt klar for veien ennå. Audien fungerer som en god vinterbil, siden den har firehjulstrekk, sier Lunde Aasestrand.

24-åringen bekrefter inntrykket mange har av at bilmiljøet er mannsdominert.

– Det bare er sånn. Tradisjonelt er det jo bare gutter som skal like biler og motorer, men jeg storkoser meg som jente og blir tatt godt imot i miljøet. Jeg håper flere jenter vil bli aktive i klubben vi har startet.

Veivesenet: Kjempebra!

Fagleder Bernt Johan Strand ved Jessheim trafikkstasjon blir glad når han hører at den nye bilklubben vil invitere veivesenet til dialog.

– Dette er kjempebra! Bilinteressert ungdom er rett i målgruppa vår, så det er fint å høre at de vil ta initiativ til en dialog, sier Strand til Romerikes Blad.

Han forteller at Jessheim trafikkstasjon allerede har et team som har oppsøkt bilmiljøer blant ungdom for å jobbe forebyggende, med informasjon om kollisjonssikkerhet og regler for ombygging av biler.

– Vi var blant annet på Årnes i fjor. Der hadde vi med oss «bråstoppen» og «veltepetter» for å demonstrere, sier Strand.

I «bråstoppen» sitter man i et bilsete med sikkerhetsbelte og får kjenne på kroppen kreftene som er i sving ved en kollisjon, allerede ved lav hastighet. I «veltepetter» sitter man inni en bil som ruller rundt.

– Vi tar gjerne med oss disse på flere treff, sier Strand.

Les flere saker fra Romerikes Blad her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.