*Nettavisen* Nyheter.

De verste smittekildene

Se hvordan du holder deg frisk. Her er de verste kildene til smitte.

26.10.06 14:38

(SIDE2): Grunnen til at du blir forkjøla er at du blir smittet med forkjølelsesvirus. Det vanligste viruset heter Rhino-virus, men det finnes utallige versjoner.

- Forkjølelsesvirus trives best i menneskekroppen, sier overlege på Folkehelseinstituttet Bjørn Iversen. Han sier det finnes en rekke smittekilder, men det man skal være spesielt oppmerksom på er å vaske hendene og være flink til å beskytte andre hvis man selv er smittet.

Her er de verste smittekildene:

Dørhåndtak

Lysbryter

Rekkverk

Telefon

Lommetørkle
Et lommetørkle som tas opp og ned av bukselommen er en oase av virus. Bruk heller papirlommetørkle og vask deg på hendene mellom hver gang. Da unngår du kanskje å smitte andre.

Tastatur (hvis man deler)
Forkjølelsesvirus kan overleve i mange timer også utenfor menneskekroppen. De verste stedene er der hvor mange mennesker er innom hver dag, som for eksempel et dørhåndtak, penger eller en lysbryter. Tastatur eller telefon er ikke så ille hvis du ikke deler med noen. Har du ditt eget tastatur er det kun dine egne virus som sitter der.

Hoste
Hold deg unna folk som hoster rett ut i luften. Du får garantert viruset om du er nærmere enn en meter.

Nysing
Spyttdråper smitter direkte.

Hender
Et håndtrykk med virus smitter lett dersom du pirker deg i tennene, klør deg i nesen eller sutter på fingeren etterpå.

Kaldt og fuktig klima
Virus trives best i kaldt og fuktig klima. Det er helle rikke spesielt smart å spise mat som er tilberedt av en som er syk. For eksempel en kald salat. Blir maten varmebehandlet så drepes viruset.

Dette er symptomene
De vanligste symptomene på forkjølelse er at nesen er tett og renner, du har sår hals, ubehag i ørene og du kan ha feber.

Slik unngår du smitte

Vask hendene
Det viktigste er håndhygiene og hostehygiene. Vask hendene etter jobb, når du kommer hjem, når du er skitten, før du spiser og etter at du har vært på do.

Ta hensyn til andre
Dersom du er blitt syk - ta hensyn til andre! Ikke host i hånden, snu deg vekk eller host i albuen. Vask deg ofte på hendene slik at du hindrer spredning av viruset.

Dette gjør du

Bruk nesespray
Når slimhinnene i nesen og bihulene blir skadet av virusangrepet, kan bakterier lettere slå seg ned der. Det kan føre til ørebetennelse og bihulebetennelse. Nesespray er derfor et viktig hjelpemiddel til å forebygge bakteriell infeksjon.

Lytt til kroppen
Ta det med ro og hold deg varm. Lytt til kroppen og slapp av.

LES OGSÅ:Veska er bakteriebombe

LES OGSÅ:Kollegaene smitter deg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.