RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deilig å være mann blant kvinner

Sist oppdatert:
Menn i kvinnedominerte yrker trives som fisken i vannet, viser en ny undersøkelse. Mannlige sykepleiere blir fortere sjef, oftere dullet med av sine kolleger og slipper kjeft hvis de glemmer å rydde.

Dette kommer fram i en doktorgradsavhandling som er skrevet av psykologen Hans Robertsson ved det svenske Arbetslivsinstitutet.

Hans konklusjon er at selv om menn er i mindretall i sykepleieryrket, drar de fordeler av at samfunnet er gjennomsyret av normen om at menn er overordnet kvinner, skriver Dagsavisen.

Dullet for mennene
Robertsson fant ut at kvinnene ofte opptrådte som mammaer og dullet og degget for mennene.

For eksempel ble det ikke stilt samme krav til at mennene skulle holde orden. Hvis de glemte å rydde bort kaffekopper eller tørke av bordet, ble ikke det tatt så ille opp som hvis en kvinne gjorde det.

Blir sjefer
Det viste seg også at mennene tok seg opp og fram i systemet på en annen måte enn kvinnene. De avanserte lettere og ble oftere sjefer. De var overrepresentert i ulike spesialiteter som anestesi, og tok mer del i tekniske deler av sykepleieryrket.

Kvinnene hadde også forventninger til at mennene skulle gjøre karriere, og hjalp dem fram. De lot mennene representere seg, for eksempel i fagforeningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere