*Nettavisen* Nyheter.

Dekkimportør bedrev prispress

Politiet konstaterte at en av landets største bildekk-importører bedrev prispress overfor forhandler Tommy Sharif for å holde prisene høye, men politiet valgte å henlegge saken.

05.12.04 21:14

Skjulte lydopptak dokumenterer at direktør Eirik Lien i Gjerde & Byhring AS presser dekkforhandler Tommy Sharif til å skru opp prisene for å unngå priskrig, melder TV 2 Nyhetene.

Foreslo ulovlig samarbeid

Dekkselger Tommy Sharif selger dekk fra et telt ikke langt fra Gardermoen. Sharif slipper utgifter til oppvarming og husleie, og har derfor mulighet til å selve dekkene svært billig.

I fjor ble Sharif kalt inn til importøren av det kjente dekkmerket Bridgestone, og forespeilet et prissamarbeid. Direktørene i Gjerde & Byhring ville at Sharif skulle skru opp prisene. Det de ikke visste, var at dekkselgeren hadde med seg lydopptaker. Fra opptakene kommer det frem at direktørene er klar over at forslagene de kommer med er ulovlige.

- Det er klart vi er inne på et touchy område. For det er ikke lov, nei det er ikke det. For alle skal ha mulighet til å gi et tilbud. Men sånn underhånden er det jo mulig å ta en telefon likevel, sier direktør Eirik Lien på opptaket.

Sraffeskyld er konstatert
Etter åtte måneder med etterforskning har politiet fastslått at det Lien gjorde var straffbart. Resultatet ble en henlagt sak med påtaleunnlatelse, og to års prøvetid for direktøren.

- Det betyr at straffeskyld er konstatert, at konkurranseloven er brutt, men at politiet av ulike årsaker har valgt å legge bort saken. Dette er en sak hvor leverandøren etter vårt skjønn påvirker selger til å holde høye priser, og det mener vi er skadelig for forbrukerne, sier informasjonssjef i Konkurransetilsynet Signe Horn.

Dumper prisene
Dekkselger Tommy Sharif er provosert av avgjørelsen, og vil fortsette å selge dekk til dumpingpriser.

- Denne saken provoserer meg sånn at vi kommer til å redusere prisene. Og ber dem om en priskrig så skal dem få det. Det eneste jeg kan gjøre her i teltet mitt på Skedsmo, det er å svare med å sette ned prisene mine, sier Sharif.

Direktør Eirik Lien vil ikke kommentere saken overfor TV 2 Nyhetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.