RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Delt valgkomité i SV

Sist oppdatert:
Et flertall på seks i SVs valgkomité går inn for at Bård Vegard Solhjell skal bli ny nestleder, mens fem ønsker Ingrid Fiskaa.

GARDERMOEN (Nettavisen): Valgkomiteen som har jobbet på SV-landsmøtet med å løse striden om ny nestleder i SV har ikke klart å samle seg om én kandidat. Dermed går det mot en spennende avstemning, som foreløpig er satt til søndag klokka 14.00.

Les også: Duell på Gardermoen

Solhjell (35) som er fra Naustdal i Sogn og Fjordane har vært partisekretær i fem år, og statssekretær ved Statsministerens kontor siden høsten 2005.

Fiskaa (29) er fra Bryne i Rogaland. Hun sitter i SVs sentralstyre, og er tidligere leder av Sosialistisk Ungdom.

Kristins favoritt
Solhjell er uten tvil SV-leder Kristin Halvorsens favoritt. Hun skal ha et sterkt ønske om å ha folk som hun føler hun kan stole 100 prosent med seg i ledelsen. Ingrid Fiskaa har gjort seg bemerket som en sterk kritiker av den rødgrønne regjeringen, blant annet i spørsmålet om soldater i Afghanistan.

Lederen av valgkomiteen, statssekretær Henriette Westhrin, som selv nå går av som nestleder i partiet, støtter også Solhjell.

- Bård Vegard er den beste. Det er fornuftig fordi han har erfaring som partisekretær. Han kjenner partiet. Dessuten har han erfaring som statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK). Dette vil kunne stryke linken mellom regjeringen, partiet og organiasjonen, sier hun.

En prøvestein
Valget av nestlederkandidat er en prøve på hvor stor tillit grasrota i SV har til sin ledelse. Partiet er kjent for å ha sterke "museumsvoktere”, som ofte har vist en sterk trang til å holde SV-ledelsen i ørene. Fiskaas tilhengere mener at SV-ledelsen kan trenge et sterkt venstreradikalt direktiv.

Fant ingen samlingskandidat
Valgkomiteen har ikke klart å finne en tredje kandidat, som kunne samle partiet i det betente nestlederspørsmålet.

- Vi har vurdert å finne en tredje kandidat, men å så fall måtte det være full enighet om vedkommende. Vi skjønte raskt at det ikke ville dukke opp en kandidat som ville samle alle, sier Westhrin.

SVs første valgkomité innstilte opprinnelig Fiskaa som ny nestleder til å erstatte Westrhin. Senere snudde komiteen, og innstilte i stedet Solhjell. Nå har heller ikke den andre valgkomiteen klart å bli enig. Nestleder Audun Lysbakken står ikke på valg.

Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere