Demente får for lite medisin

Demente får for lite smertestillende medisin, viser en ny undersøkelse.

15.09.05 14:40

- Smertemedisineringen som skal gis ved behov, gis mye sjeldnere til pasienter med diagnostisert demens. De demente går rundt med smerter de skulle ha fått behandling for, sier lege Harald A. Nygaard, emeritert professor i geriatri ved Universitetet i Bergen til Dagens Medisin .

Sammen med sykepleier Marit Jarland har han uført en undersøkelse av 125 pasienter ved tre ulike sykehjem i Bergen. Undersøkelsen viser at pa sienter med diagnostisert demens har fire ganger større risiko for ikke å få smertebehandling enn andre sykehjemspasienter.

Nygaard mener personalet på sykehjemmene ofte tyder signalene fra en pasient som har fått diagnosen dement på en annen måte enn signaler fra andre pasienter.

- Man tenker i større grad at klager og utsagn medfører riktighet hvis det kommer fra en pasient uten demensdiagnose. Det kan være lett å anta at avvikende adferd hos disse pasientene skyldes demenssykdommen og overse at vandring, uro, passivitet eller aggresjon kan være smertebetinget, sier Nygaard.

Det anslås at 40.000 pasienter i Norge i dag har Alzheimers og cirka 40.000 pasienter har andre typer demens, ifølge Dagens Medisin.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.