RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demning brøt sammen i Agder - skaper kaos på flere veier


E134 er stengt ved Omnesfossen mellom Sauland og Notodden på grunn av oversvømmelse. Også flere fylkesveier og veier i andre fylker er stengt på grunn av store vannmasser.
E134 er stengt ved Omnesfossen mellom Sauland og Notodden på grunn av oversvømmelse. Også flere fylkesveier og veier i andre fylker er stengt på grunn av store vannmasser. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Store vannmengder har ført til at en demning i Agder har brutt sammen. I Telemark kan Tinnsjøen gå over sine bredder, og politiet ber folk være varsomme med hvor de ferdes.

Se direkterapportering i bunnen av saken!

Tinnsjøen i Tinn kommune i Telemark var tirsdag ettermiddag 20 centimeter over maks vannstand. I en pressemelding skriver Tinn kommune at prognosene sier at Tinnsjøen vil fortsette å stige selv om nedbørsmengden avtar. Ifølge Øst-Telemarks Brukseierforening ( ØTB ) tar prognosene høyde for en økning på mer enn 50 centimeter over høyeste regulerte vannstand.

Noen kilometer sør for Tinnsjøen er E134 stengt mellom Sauland og Notodden på grunn av flom ved Omnesfossen, melder NRK.

Flere hus isolert

I Telemark er også fylkesvei 3 mellom Lindland og Akland stengt på grunn av flom og oversvømmelse. Det samme er fylkesvei 44 Valebøgen, fylkesvei 38 ved Nordre Lone og fylkesvei 44 Valebøvegen. Ved 14.30-tiden ble også riksvei 38 stengt ved Heldal bedehus.

I Frølandsgrenda i Sauland i Telemark er over 20 hus isolert, melder NRK. I Sauland ligger sentrum under vann. Her er kraftig regn i ferd med å grave ut veien. Rådmann Rune Engehult i Hjartdal kommune ber innbyggeren holde seg innendørs, og holder seg oppdatert på kommunens nettside.

E134 er stengt ved Omnesfossen mellom Sauland og Notodden på grunn av oversvømmelse. Også flere fylkesveier og veier i andre fylker er stengt på grunn av store vannmasser.


Demning brutt sammen

Politiet i Agder melder på Twitter at det er oversvømmelse i vassdraget mellom Gjerstad og Søndeled, og at en demning har brutt sammen. I tillegg er flere veier stengt etter de store nedbørsmengdene.

I Aust-Agder er fylkesvei 55 ved Kroken, fylkesvei 101 ved Valle, fylkesvei 251 Beisland – Grøsle og fylkesvei 418 Søndeled stengt av samme årsaker, ifølge Statens vegvesen.

I Grimstad har flom sørget for stans i ølproduksjonen til Nøgne Ø. Her flommer Nidelva inn i kjelleren og satt det elektriske anlegget ut av spill. At Nidelva har gått over sine bredder har også ført til at store områder er lagt under vann.

Oversvømte kjellere

I Buskerud har brannvesenet fått inn meldinger om oversvømte kjellere i flere kommuner.

– Det har begynt å strømme inn vann i kjellere, både i privathus og skoler i kommunen, sier avdelingsleder for vei i Drammen kommune, Truls Rieger til NRK

I Drammen førte store vannmasser til at en av hovedveiene, fylkesvei 283, ble stengt i begge retninger. Veien er stengt mellom Yrkesskolen og Travbanen. Også Bragernestunnelen er stengt og trafikken går gjennom Drammen sentrum.

I tillegg er en rekke fylkesveier og andre veier stengt på grunn av flom og oversvømmelse.

Mer regnvær

Det er meldt om mer regnvær de neste dagene. Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud har varsel om flom på oransje nivå fra NVE. Onsdag får de følge av Oslo, Akershus, Østfold og Oppland som går fra gult til oransje på flomvarselet. Flom på oransje nivå betyr at vannføringen kan medføre omfattende oversvømmelser og flomskader utsatte steder.

Og regnværet ser ikke ut til å gi seg med det første. Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus, Oppland og Hedmark. Her er det ventet opp mot 30 millimeter nedbør. En millimeter nedbør tilsvarer en liter per kvadratmeter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere