RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Demonstrerte mot Fritt Ord-pris

Foto: Johannessen, Sara (SCANPIX)
Sist oppdatert:
- Kampen for de homofiles rettigheter har kostet. Dette har Fritt Ord ikke noe forhold til, sier homoaktivist Kim Friele.

OSLO (Nettavisen): Tirsdag hadde hun og rundt 1000 andre demonstranter møtt fram foran den gamle Østbanehallen i Oslo for å demonstrere før utdelingen av Fritt Ord-prisen til filosof og forfatter Nina Karin Monsen. Monsen har kritisert den nye ekteskapsloven og assistert befruktning og har dermed ertet på seg en rekke talsmenn for homofiles rettigheter.

- Premierer menneskeforakt
«Fritt Ord premierer menneskeforakt» var teksten på et av bannerne som demonstrantene bar med seg på veien til Operaen og prisutdelingen tirsdag.

Den kjente homoaktivisten Kim Friele (73) fikk selv Fritt Ord-prisen i 1978, men har nå varslet at hun vil gi prisen på 60.000 kroner tilbake fordi hun ikke lenger føler noen stolthet over hederen fra den gang.

- Setter foten ned
I en tale under demonstrasjonen ga Friele uttrykk for at hun gjennom 47 år har opplevd psykiske og fysiske kostnader i sin kamp for homofiles rettigheter. Dette er kostnader Fritt ord ifølge Friele ikke har noe forhold til.

- Det skal Fritt ord-komiteen være glad for, sa hun.

- Vi setter foten ned når folk, for å si det på godt bergensk, blir pisset på, uttalte hun.

Kronerulling og Facebook-aksjon
Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) mener det er for galt at Friele skal lide et økonomisk tap for at hun igjen tør å si fra. Derfor har hun sammen med politikerkollega Andre Oktay Dahl innledet en kronerulling og en Facebook-aksjon for å samle inn pengene til Friele. Facebook-gruppen hadde tirsdag kveld 903 medlemmer.

Se Facebook: Innsamlingsaksjon til Kim Friele

Forsvarte årets prisutdeling
Styreleder i Fritt Ord, Francis Sejersted, understreket i sin tale ved overrekkelsen av prisen at dens formål er å verne om og styrke ytringsfriheten og dens vilkår i Norge, særlig «ved å stimulere den levende debatt og den uredde bruk av det frie ord».

- Det passer godt på årets prisvinner, noe den omfattende debatt i media etter annonseringen av prisen vitner om, sa Sejersted.

Det er særlig boken «Kampen om ekteskapet og barna» og Nina Karin Monsens angrep på den nye ekteskapsloven som har høstet kritikk.

- Debatten har langt overgått alle tidligere debatter om Fritt Ords utdelinger i temperatur, i skarpe meningsmotsetninger og forsøk på å legge lokk på debatten ved utdefineringer, sa Sejersted videre i sin tale.

Han avviste likevel kritikken mot Fritt Ords valg av prisvinner og sa at demokratiet er basert på diskusjon og debatt også rundt politisk ukorrekte standpunkter.

- Vi mener altså at vi gjør klokt i ta Monsen på alvor, uansett hvor enige eller uenige vi er med henne – uansett om det er klokt eller uklokt å støtte den nye ekteskapsloven, eller å bruke moderne teknologi til assistert befruktning slik det gjøres idag. Om disse saker har Fritt Ord ingen mening. Men institusjonen har sterke meninger om behovet for toleranse og for en åpen debatt for å komme frem til kloke løsninger på politiske problemer, sa Sejersted.

Les hele Sejersteds tale her (ekstern lenke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere