*Nettavisen* Nyheter.

Demper Guds betydning

Foto: Berit Almendingen (TV 2 Nettavisen)

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) tror ikke hans henvisning til Gud spilte en avgjørende rolle da han overtalte Bush til å godta Norges motstand mot Irak-krigen.

18.05.05 15:36

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) bekrefter at han brukte gudstro da han skulle overtale USAs president til å godta Norges motstand mot Irak-krigen.

- I samtalen la jeg vekt på en kristen-etisk begrunnelse for min motstand mot Irak-krigen, sammen med argumentet om at det ikke var et nytt FN-vedtak som legitimerte krigshandlinger, sier Bondevik.

- Overdrevet poeng
Samtidig mener statsministeren at betydningen av de to statsledernes felles gudstro er overdrevet. Opplysningene kommer fram i en ny bok om Norge og Irak-krigen, «En frelser, en prest og en satan», skrevet av journalist Ole Berthelsen i TV 2 Nettavisen.

- Jeg har ikke lest boken ennå, men betydningen er blitt et overdrevet poeng. Jeg snakket mer om etikk enn om tro, sier Bondevik.

- Hadde begrunnelsen om felles tro en selvstendig effekt?

- Det kan jeg ikke utelukke, sier Bondevik som avviser at situasjonen for Norge var kritisk før hans telefonsamtale med Bush.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kraftig advarsel
En uke før invasjonen hevdet USAs norgesambassadør John Doyle Ong at den amerikanske sikkerhetsgarantien overfor Norge sto på spill dersom Norge sa nei til å delta i invasjonen av Irak i 2001.

Men Bondevik sier at uenigheten var en belastning før han snakket med Bush, men at han at forventet at USAs president ville akseptere Norges nei til krig.

- Det var uenighet og det var en belastning, men det blir håpløst å si at det var en krisesituasjon. Det bør være slik blant allierte at forskjellige meninger blir respektert, sier Bondevik før han haster inn i en drosje.

Ordknapp statsminister
Bondevik var i dag lite villig til å svare på spørsmål om hvordan han klarte å komme seg ut av knipa da USA ville ha støtte til en krig som en stor del av det norske folk var i mot. Én årsak til Bondeviks tvetydighet kan være at det i Norge ikke har vært politisk korrekt å blande politikk og religion. Når det nå blir avslørt at den presteutdannede statsministeren brukte sin religion for å løse floken med Bush, kan det være at Bondevik frykter at nordmenn synes at han har gått for langt.

Avbrutt av Bush
To måneder etter telefonsamtalen møtte Bondevik president Bush i Det hvite hus. Da Bondevik forsøkte å forklare hvorfor Norge hadde sagt nei til krig, ble han avbrutt av Bush. Presidenten gjorde det klart at han forsto den norske statsministerens etiske kvaler.

- Du er en mann av Gud, og jeg regner meg selv som det samme, sa Bush ifølge kilder intervjuet i boka.

Samtidig hadde amerikanerne lagt merke til at den norske regjeringen gjorde alt den kunne for å hjelpe USA i etterkant av invasjonen. Regjeringen anklaget aldri Bush-administrasjonen for brudd på folkeretten etter invasjonen. Norge var også det eneste landet som sa nei til krig som likevel sendte soldater til Irak etter invasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag