Gå til sidens hovedinnhold

Den drapssiktede ektemannen var fremmedlegionær

Politiet leter etter Janne Jemtland i Glomma, etter nye opplysninger om hvor om hvor hun er.

SISTE: Dykkere har hentet opp en død person fra Glomma under søket etter Janne Jemtland ved Braskereidfoss i Våler. Janne Jemtlands pårørende er varslet.

(Østlendingen/Nettavisen): Lørdag ettermiddag holdt politiadvokat Andre van der Eynden ny pressekonferanse i forbindelse med søket etter den antatt avdøde Janne Jemtland.

Politiet siktet fredag hennes ektemann for drap.

– Det er stor aktivitet på Glomma i dag. Det skyldes at vi har startet søk etter Jemtland ute i elva, sier Eynden til Østlendingen.

– Seks dykkere er nå i sving ute i Glomma. I tillegg søkes det i områder rundt bruer over Glomma i området Braskereidfoss, sier han.

Tidligere soldat

Ektemannen (46) har sittet i avhør med politiet utover fredag kveld og natt til lørdag. I dag fortsetter avhørene med politiet.

Les også: NRK: Ektemannen skal ha fortalt hvor liket av Janne Jemtland er

Søket i Glomma gjøres på bakgrunn av opplysninger og spor som politiet har fått i løpet av det siste døgnet, sier han.

– Alle er kjent med hva som har skjedd det siste døgnet. Ektefellen er siktet for drap og politiet mener det er skjellig grunn til å mistenke ham for drapshandlingen, legger han til.

Ringsaker Blad skriver at ektemannen tidligere var soldat i den franske fremmedlegionen, og at han blant annet kjempet på Balkan på 90-tallet.

Ekteparet Jemtland skal også ha bodd i Frankrike en tid. Mannen har også en fransk Facebook-profil.

Ekteparet Jemtland har to barn. Advokat Inger Johanne Reiestad Hansen ble oppnevnt som bistandsadvokat fredag, etter at den forrige bistandsadvokaten, advokat Ida Andenæs, fredag gikk fra å være bistandsadvokat til forsvarer.

Blodspor i boligen

15 dager etter at hun kom hjem fra en fest på forsamlingshuset Veldrom i Brumunddal, er tobarnsmoren fortsatt ikke funnet.

Les også: Politiet ransaker Jemtlands eiendom

Fredag besluttet politiet å starte ransaking inne i boligen der Jemtland og ektemannen bor sammen med sine to barn på Veldre nord for Brumunddal. På kvelden ble ektemannen pågrepet og siktet for å ha drept sin 36 år gamle kone.

Politiet valgte å pågripe mannen etter at tekniske spor i familiens bolig førte til at politiet mener de har skjellig grunn til mistanke om at ektemannen har begått drap. Ifølge Hamar Arbeiderblad var det funn av blod fra Janne Jemtland som førte til at mistanken mot ektemannen ble styrket og førte til pågripelse og siktelse.

Det er ikke kjent om politiet har funnet et mulig drapsvåpen. Hamar Arbeiderblad skriver at politiet valgte å sende et viktig spor med politihelikopteret til Oslo for nærmere undersøkelser etter at de hadde ransaket huset i noen timer fredag. Ifølge avisen var dette funnet blodsporet som førte til pågripelsen av ektemannen.

Nekter straffskyld

Mannen er siktet for drap etter straffelovens paragraf 275 og vil mandag bli framstilt for varetektsfengsling i Hedmarken tingrett.

– Han erkjenner ikke straffskyld for forsettlig drap. Ut over det kan jeg ikke si noe nærmere om hva han har forklart til politiet, sier advokat Ida Andenæs til NTB.

Hun forteller at hun satt sammen med klienten i avhør hos politiet fra fredag kveld og et godt stykke ut over natten. Det var planlagt nye avhør av ektemannen lørdag.

Andenæs ble oppnevnt som bistandsadvokat for ektemannen og familien tidligere denne uken.

– Familien er fullstendig knust, og håper at etterforskningen snart vil gi dem et svar på hva som har skjedd, sa hun da.

Store mannskaper

Torsdag forrige uke fant politiet blodspor i snøen veikanten i Fagerlundveien som viste seg å stamme fra den savnede. To dager senere ble det funnet nytt blodspor i Lillehaugveien. Stedene ligger en drøy kilometer fra hverandre og om lag 11 kilometer fra ekteparets bolig.

Lokalt politi har på det meste hatt bistand av 20 etterforskere fra Kripos i etterforskningen. Store mannskaper fra Sivilforsvaret, politihelikopter, snøscootere, ATV-er og hundepatruljer har deltatt i søket.

Det er blitt søkt rundt boligen, de to funnstedene, i Mjøsa og en rekke andre steder i området, blant annet ved et sagbruk og et gjenvinningsanlegg der avfall fra boligen ble hentet torsdag 11. januar.

(©NTB)

Reklame

Sjekk hva mobilselskapet har gjort med prisene

Kommentarer til denne saken