Gå til sidens hovedinnhold

Den store taperen

Markedet var nådeløse etter den rystende sjokkmeldingen fra Aker Yards.

Skyhøy oljepris klarte ikke hindre virkningene av sjokket fra Aker Yards.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen falt 0,64 prosent til 513,46 poeng. Den siste uken steg børsen rundt én prosent.

Grisebank
Den store taperen ble Aker Yards. Aksjen fikk regelrett juling av markedet som raderte vekk verdier for 3,3 milliarder kroner. Fallet ble på hele 27,10 prosent til 78 kroner.

Den nye konsernsjefen Yrjö Julin fikk en marerittdebut i sin nye jobb. Dagens kunngjøring om at Aker Yards er langt unna å nå forventningene var den virkelige dåpen for Julin som tiltrådte 11. juni i år.

- Jeg er ikke fornøyd med å måtte komme med disse nyhetene til markedet. Vi tar dette anliggende svært alvorlig, sa Julin i en kommentar.

Urovekkende
Det er særlig urovekkende at Aker Yards ikke klarer å levere bedre i tidenes beste marked. Det er byggingen av ferger i Finland som får skylden for det svake resultatet.

Høykonjunkturen i markedet har ført til mangel på tilgjengelige ressurser og det gir en dominoeffekt på ordrereserven. Antallet ferger i ordrereserve i Finland er syv hvorav fem blir levert i løpet av de neste tolv månedene. I tillegg opplever leverandører til skipsverftene også stor etterspørsel som fører til høyere priser og kostnader.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) er ventet å bli på mellom 1 og 1,1 milliarder kroner i 2007. Samtidig venter Aker Yards at nettoresultatet vil havne på mellom 800 og 900 millioner kroner. Etter å ha gått gjennom kostnadsestimatene har selskapet forventninger om driftsmarginer (EBITDA-margin) på rundt 5 og 6 prosent i 2008, men beholder det langsiktige målet om 7 prosent.

For forretningsområde Cruise & Ferries venter Aker Yards en EBITDA-margin på rundt 2,5 og 3 prosent i 2007. Driftsinntektene på hele konsernet er ventet å havne på rundt 35 milliarder kroner i 2007.

Kutter estimatene
Det overraskende varsel kom midt i ferien til analytikerne som dekker Aker Yards. En anonym analytiker sier til Dow Jones Newswire at resultatvarselet vil få et betydelig omfang for EBITDA-estimatene i Aker Yards. Estimatene for 2007 blir kuttet med 50 prosent, mens 2008-tallene blir redusert med 24 prosent.

Ifølge estimater SME Direkt hentet inn for TDN Finans i forbindelse med første kvartal lå forventningene til analytikerne skyhøyt over den dystre advarselen fredag.

Kjell Inge Røkkes Aker solgte seg ut av Aker Yards tidligere i år. Salgskursen lå da på 100 kroner justert for oppsplittingen av aksjen. Aker satt igjen med 4,6 milliarder kroner etter salget.

Markedet frykter at Aker Kværner også vil få de samme problemene som Aker Yards nå sliter med. Spekulasjoner om et resultatvarsel sendte aksjen ned 5,84 prosent til 145 kroner.

Nær oljetopp
Oljeprisen er nå nær tidligere rekorder på over 78 dollar fatet. Da børsen stengte fredag var oljeprisen opp 1,11 prosent til 75,58 dollar ved råvarebørsen i London. Oppgangen kommer etter at raffineriene i USA støter på flere problemer. Samtidig preger uroen i Nigeria markedet.

Deutsche Bank har hevet kursmålene på en rekke europeiske oljeselskaper med 12 prosent. Meglerhuset har også hevet estimatene på pris over inntjening (PE) til 13 ganger fra 11. Forventningene til oljeprisen holdes på 55 dollar fatet i det langsiktig bildet. Kursmålet i Statoil heves til 180 kroner fra 165 kroner, mens Hydro jekkes opp til 230 kroner fra 205 kroner. Holdanbefalingene blir beholdt.

Aluminiumskamp
Statoil falt 0,40 prosent til 188,25 kroner, mens Norsk Hydro steg 0,21 prosent til 235,75 kroner. Hydro gjorde det sterkere på spekulasjoner om at den australske gruvegiganten Rio Tinto er i ferd med å fremsette et bud på det kanadiske aluminiumsselskapet Alcan.

Ikke alle aksjene var like daffe. Slankeselskapet NutriPharma steg fantastiske 19,84 prosent til 2,96 kroner. Typiske nettmeglere dominerte kjøper siden i aksjen og børsen undersøkte kursutviklingen. Kort tid etter at alarmene gikk, ble børspausen opphevet.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg