RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne bygda har vært helt isolert siden onsdag

SNØKAOS: Dette snøraset gikk onsdag formiddag på fylkesvei 344 mellom Ekse og Gullbrå i Eksingedalen. Lengre ned i dalen er veien stengt på grunn av faren for nye ras. Etter at dette bildet ble tatt onsdag, er det kommet enda mer snø. På bildet: Anny Gullbrå, Vegard Gullbrå Tollefsen og Albert Gullbrå.
SNØKAOS: Dette snøraset gikk onsdag formiddag på fylkesvei 344 mellom Ekse og Gullbrå i Eksingedalen. Lengre ned i dalen er veien stengt på grunn av faren for nye ras. Etter at dette bildet ble tatt onsdag, er det kommet enda mer snø. På bildet: Anny Gullbrå, Vegard Gullbrå Tollefsen og Albert Gullbrå. Foto: Frøydis Gullbrå
Sist oppdatert:
De er vant til ras og rasfare. Men nå begynner innbyggerne i Eksingedalen i Vaksdal å bli bekymret.

Helt siden onsdag formiddag har 28 innbyggere vært isolert. Veiforbindelsen til den øvre delen av dalen forsvant da et stort snøras gikk onsdag formiddag. Ingen har ryddet raset, fordi rasfaren lengre nede i dalen vurderes som for stor, skriver Bergensavisen.

Dermed har ikke innbyggerne kommet seg på jobb eller skole de siste fem døgnene. Det begynner å bli knapt med mat. Snøen fortsetter å lave ned. Og søndag ettermiddag gikk strømmen også.

– Usikre og utrygge

– Hvordan går det med dere?

– Joda, vi er vant til litt forskjellig, så foreløpig går det greit. Men det skal veldig lite til før folk blir usikre og utrygge nå. Jeg merker det på meg selv også, sier Frøydis Gullbrå.

– Hva driver dere med om dagene?

– Vi måker snø. Og spiller brettspill. I dag ble det en skitur, forteller hun.

Gullbrå er lege, og fra et medisinsk perspektiv mener hun noe snart må skje:

– Det er ikke mobildekning her oppe. Vi har internett – så lenge det er strøm. Men hadde telefonen også forsvunnet, og det hadde skjedd noe alvorlig i dag, kunne vi ikke varslet, sier Gullbrå.

Søndag ettermiddag var strømmen borte i snaue to timer.

– Til lengre tid det tar, jo større er risikoen for at det skjer noe. Fra et helseperspektiv mener jeg vi ville risikert mindre ved å åpne veien enn ved å la være. Men det er et dilemma. Det er ingen tvil om at det kan gå flere ras, og jeg er sikker på at geologene, Statens vegvesen og kommunen følger sine prosedyrer, sier hun.

Krisemøte mandag

Ordfører i Vaksdal Eirik Haga (Ap) forteller at kommunen har økt beredskapen og samarbeider med nødetatene og Røde Kors. Sistnevnte skal plassere en snøskuter med pasientslede nedenfor fv 344 ved Trefallstrand, der veien er stengt grunnet rasfare.

– Det er også veldig betryggende både for innbyggerne og for kommunen at det bor en lege der, sier Haga til BA.

Han er samtidig klar på at dagens situasjon ikke er holdbar. Mandag formiddag skal det holdes et møte med politiet, veivesenet, kommunelegen og kommunens kriseledelse.

– Hvis veien fortsatt er stengt, vil en vurdere evakuering av utsatte grupper. Senest tirsdag må det gjøres noe med forsyningssituasjonen. Det er ikke sånn på gårdene lenger at en har all maten en trenger der, sier Haga.

Han forteller at kommunens folk har ringt rundt til samtlige husstander søndag ettermiddag.

– Hvordan har de det?

– De som bor i Eksingedalen er hardføre folk. De har vært ute en vinternatt før. Så de takler dette på en god måte, men det er klart at det er en anstrengt situasjon, sier ordføreren.

– Kan ikke fortsette

Søndag ble det målt 188 centimeter snø, forteller Gullbrå. Det er ny januarrekord. Gullbrå sier de som bor i Eksingedalen har stor respekt for snøras.

– Her har det vært rasfarlig siden veien kom på 50-tallet. Så dette er ikke noe nytt. Men det nye for oss er at en stenger veien så lenge på grunn av fare for nye ras, sier Gullbrå.

Hun sier innbyggerne mener at en nå må tenke alternativt. En mulighet er å rydde raset og åpne veien på tross av rasfaren. En annen mulighet er å fremprovosere ras for å bli kvitt de farlige snømassene.

– Skal vi fortsette på samme måten som nå, blir det jo stengt ut mars, sier Gullbrå.

Les flere nyheter fra Bergensavisen

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere