RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne dommeren får sakene unna

Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Landets øverste domstol tar unna sakene på løpende bånd.

HØYESTERETT (Nettavisen og NTB): De 20 dommerne og øvrige ansatte i Høyesterett ligger ikke på latsiden. I året som gikk har de hatt mange tunge og arbeidskrevende saker. En sivil sak gikk i storkammer og to sivile saker (asylbarna) gikk i plenum, noe som ikke er hverdagskost. Høyesterett behandlet i 2012 i alt 82 sivile saker og 66 straffesaker i avdeling. I nær framtid skal Høyesterett blant annet behandle Røeggen-saken og Birkedal-saken.

Uten ventetid
Generelt øker saksmengden, men det er ikke ventetid for å få en sak opp i Høyesterett. I snitt tar det én måned fra saken er innkommet til avgjørelse i ankeutvalget foreligger. I snitt tar det henholdsvis tre måneder og seks måneder å beramme en straffesak eller en sivil sak.

Trenger flere i sekretariatet
Men justitiarius Tore Schei skulle ønske han flere utredere som kunne bistå dommerne i saksforberedelsene. Staben av utredere består i hovedsak av unge advokater som gjør unna mye av grovarbeidet.

- I dag er det 17 stillingshjemler i sekretariatet. Utredningskapasiteten er altfor liten, sa Schei da Høyesterett mandag inviterte pressen til en gjennomgang av året som gikk.

Anker
I fjor kom det inn 470 anker over dom i sivile saker mot 431 i 2011. 15 prosent av ankene i fjor ble henvist til behandling i avdeling. Antallet anker over kjennelser og beslutninger i sivile saker i 2012 var 530, det samme som i 2011.

Av straffesaker fikk Høyesterett inn 439 anker over dom og 652 anker over kjennelser og beslutninger. I 2011 var tallet henholdsvis 444 og 661. Rundt 18 prosent av ankene over dom i straffesaker ble henvist til behandling i avdeling.

Nyter tillit
Om det er mye å gjøre, kan justitiarius glede seg over tall som viser at domstolene er den samfunnsinstitusjon som inngir størst tillit blant befolkningen.

Nylig viste en undersøkelse at 85 prosent har ganske stor eller svært stor tiltro til domstolene. Det overrasker ikke Schei.

- Det får være opp til andre å vurdere Høyesterett, men vi ser det arbeidet som gjøres nedover i systemet, og der ser vi mye som er grundig og godt, utdyper han. Han trekker også fram håndteringen av terrorrettssaken i året som gikk.

- Den ble veldig godt håndtert, og det bidrar til den generelle tilliten til domstolene, sier Schei. Han tror også saken bidro til at mange lærte mer om hvordan rettssystemet fungerer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere