RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ola Rye (Arbeidets Rett)

Denne gutten går mot strømmen

Sist oppdatert:
22-åring satser 7,5 millioner på ku.

Åsmund Nymoen i Tolga i Hedmark har hele livet hatt en drøm om å bli gardbruker. Nå starter han realiseringen av den. Før elgjakta skal nytt fjøs stå klart.

Det spesielle med 22-åringen er at han ikke er født og oppvokst på gard. Bruket han nå tar over, Moen, tilhører hans onkel.

Her var det melkeproduksjon fram til år 2000. Da ble både besetning og kvote solgt.

- Derfor blir dette på mange måter en nyetablering. I tillegg til at jeg får kjøpt en rimelig etableringskvote på 150 tonn, kommer jeg til å leie en nesten like stor kvote. Målet i første omgang er å produsere 300 tonn i året, og deretter å øke til 400 tonn til Nymoen til Arbeidets Rett.

Livsstil og arbeidsplass
Denne uka fikk han byggetillatelse, og går alt som planlagt, er grunnarbeidet med fjøset i gang i løpet av neste uke.

- Jeg har valgt å være selvbygger - altså å leie inn fagfolk. Dette er heldigvis på det nærmeste i boks. Heldigvis, for tidsskjemaet er stramt. Absolutt deadline for fjøset er 25. september, første elgjaktdag!

Når en skal investere så mye, er det helt avgjørende at avgjørelsen er gjennomtenkt. Det mener 22-åringen at hans avgjørelse er.

- Jeg investerer både i en livsstil og en arbeidsplass. Dessuten er jeg opptatt av å opprettholde levende bygdesamfunn her i landet. Da hjelper det ikke bare å tenke og prate; det som bringer oss fremover er praktisk handling og satsing. Og jeg er sikker på at det er riktig å gjøre dette mens jeg er ung.

Fjøs, buskap og kvote
- Men det koster penger å være så offensiv?

- Ja, jeg er foreberedt på at taksameteret neppe stopper før jeg har nådd 7, 5 millioner. Dette beløpet inkluderer imidlertid mer enn bare fjøset. Her ligger også kjøp av melkevote og besetning, samt noe i nytt maskinelt utstyr.Klart det er risiko forbundet med en så stor investering, men jeg sover fortsatt svært godt om natta, forsikrer Åsmund Nymoen.

Rådgivere
Gode rådgivere i planleggingsprosessen har vært Anders Urseth, Ingar Gjelten (som han leier kvoten av) og far og regnskapsfører Geir Nymoen.

- Far var nok i utgangspunktet den største skeptikeren, men også han har snudd. Det er i hvert fall bra ha med en «på laget» som kan å regne, mener den påtroppende bonden, og legger til:

- En annen sak som har telt mye for meg er den generelle satsingen i landbruket her på Tolga. At mange andre også investerer tungt, er selvsagt motiverende.

Ski og gevær på is
For et par år siden var Nymoen og luktet på juniortoppen i skiskyting.

- Jeg kan trygt si at idrettssatsingen er satt godt på vent. I nærmeste fremtid er jeg forberedt på at livet kommer til å dreie seg om arbeid. I tillegg til byggingen har jeg også fôrberging og alt annet gardsarbeid som må gjøres. For å si det enkelt; sommerferien er avlyst i år!

Veldig positivt
Leder i Tolga bondelag, Per Ove Volden, ønsker 22-åringen velkommen i rekkene.

- Klart det er inspirerende for oss som driver i landbruket når vi ser slikt ungdommelig pågangsmot. Dette er både positivt og spenstig, mener Volden.

- Men er det knyttet noen utfordringer til den veldige investeringslysten vi har sett i Tolga de siste årene?

- Ja, og den mest åpenbare er vel presset på dyrket jord. Leiejordsmarkedet i Tolga er ikke stort nok til å dekke opp det behovet som er. Ingen tvil om at det må dyrkes adskillig mer i årene som kommer. Heldigvis er det fortsatt mye dyrkbar mark, men det vil bli mer transport, understreker Volden.

Les flere saker i Arbeidets Rett her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere