«Du går nå i 6. klasse, og med det følger noen forventninger. Spesielt i juelestria! Mor og far er i akutt krise! De stresser med julegavehandling - til deg, rydding av hjem og kakebaking, samtidig som de jobber. Du må altså hjelpe dem ut av knipa! For hvem vet? Kanskje det nettopp er din julegave de ikke rekker å handle inn?!»

En noe uvanlig tekst å innlede en ukeplan for sjetteklasse med, men det er også lov å være litt ukonvensjonell like før jul. Under følger en liste av gjøremål læreren mener sjetteklassingen kan bidra med hjemme før jul:

Bære ut søpla. Vaske og rydde rommet. Ta oppvasken. Rydde av middagsbordet. Vaske doen. Vaske kjøkken- og stuegulvet. Brette tøy. Sette på klesvask.

- Jeg ble utrolig takknemlig! Det er et utrolig fint initiativ fra læreren og må da være den mest geniale leksen noensinne. Fra et foreldreperspektiv er det jo både koselig og praktisk at barna har fått i lekse å hjelpe til mest mulig hjemme, samtidig som det er nyttig å lære barna at det faktisk ligger en del jobb bak å gjøre det koselig til jul, sier Susanne Kaluza til Nettavisen.

- En takk til læreren

Kaluza, som er en velkjent samfunnsdebattant, tidligere redaktør og forfatter har tre barn på elleve, åtte og fire år.

LES OGSÅ: Den viktigste julegaven

Det var 11-åringen som fikk i hjemmelekse å gjøre husarbeid til jul, og Kaluza sier mer enn gjerne takk til litt ekstra hjelp i julestria. Da hun delte datterens ukeplan på Facebook, var det mange som sa seg enig med Kaluza i at dette var en kjempeidé av læreren.

- Det er veldig fint å kunne lære barna å hjelpe andre, så kanskje dette kan inspirere noen andre? Jeg la ut bilde som en takk til læreren, og til lærere generelt, som utvilsomt gjør en av landets aller viktigste jobber, sier Kaluza.

- Foreldres ansvar å lære barna å hjelpe til

Mange i kommentarfeltet skryter av lærerens initiativ. En skriver at han mener det uansett er foreldres ansvar å sørge for at barna lærer seg å vaske opp, rydde etter seg og lage middag.

Det er Kaluza enig i.

LES OGSÅ: Åtte grunner til at jeg elsker gaveordningen på skolen vår

Hjemme hos meg har vi en liste hengende med ting barna kan gjøre, noe er ting de må gjøre bare for å bidra, som å dekke eller rydde av bordet, og så kan de velge å gjøre andre ting, som å hente lillesøster i barnehagen, hvis de vil gjøre litt ekstra. Spesielt populært er det å pante flasker, for da får de pengene fra panten, sier Kaluza og ler.

- Tror du det var mer vanlig før at barna måtte bidra hjemme enn det er i dag?

- Det vet jeg ikke. Jeg tror ikke det er så vanlig at en sjetteklassingjevnlig gjør alt det barna har fått i lekse her, som det å vaske alle gulvene, vaske doen og ta klesvasken. Men det er deilig i førjulstida for oss foreldre, altså!