Gå til sidens hovedinnhold

Denne kalkulatoren kalkulerer risikoen for å få lungekreft

Test for røykere:

Lungekreftkalkulatoren beregner sannsynligheten man har for å utvikle lungekreft de neste seks og neste 16 årene.

Har du tidligere vært en røyker? Eller røyker du kanskje ennå i dag?

Da kan den nyutviklede lungekreftkalkulatoren fortelle deg hvor stor sannsynlighet du har for å utvikle lungekreft, skriver NRK.

LES OGSÅ: Ny forskning: Fedme linkes til 12 ulike typer kreft

80 prosent sikkerhet

Utviklet av norske og greske forskere, skal «HUNT Lung Cancer Model» kunne levere nøyaktige prognoser for sannsynligheten for å utvikle lungekreft i løpet av de neste seks og neste 16 årene.

LES OGSÅ: Ny forskning: Dette kan halvere risikoen for hjerteinfarkt

Treffsikkerheten skal være på over 80 prosent. Beregningene baserer seg på data fra HUNT-undersøkelsen i Trøndelag.

– Det er den første modellen i verden som er brukbar også for folk som ikke er storrøykere og eksrøykere som stumpet røyken for mange tiår siden. Forhåpentligvis blir kalkulatoren den første i klinisk bruk, sier overlege og forsker Oluf Dimitri Røe til NRK.

Her kan du ta lungekreftkalkulatoren.

Færre røyker i Norge

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå, har andelen dagligrøykere i hele befolkningen falt fra 22 prosent til 11 prosent.

Antall tenåringsrøykere har falt betraktelig i løpet av de siste ti årene, viser Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Andelen daglige røykere i alderen 13–19 år har nemlig falt fra 11 prosent til 0,4 prosent siden 2007.

LES OGSÅ: Føflekkreft: Dette er føflekkene du bør være obs på

En studie fra 2017 viser at festrøyking, som tidligere har blitt sett på som relativt ufarlig, også har alvorlige helsemessige konsekvenser. Tar du deg en røyk på fest har du 38 prosent høyere risiko for å dø i løpet av 15 år, sammenlignet med dem som aldri røyker, viste den norske studien fra 2017, publisert i BMJ Open.

Les også

Ny studie: Farligere å være dårlig trent enn å røyke

Kommentarer til denne saken