RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne leken drepte

14. januar 2010 døde en mann i en akeulykke.
14. januar 2010 døde en mann i en akeulykke. (Foto: Politiet)
Sist oppdatert:
På denne «sleden» skulle mannen ha det gøy. Det kostet ham livet. Nå risikerer vennene fengsel.

Nøyaktig ett år har gått siden tragedien på den snirklende veien i Østfold.

14. januar 2010 var de tre polske arbeiderne på vei hjem fra jobb i Oslo. De jobbet i et norsk firma som monterer ventilasjon.

Foran på veien kjørte den norske arbeidsgiveren. I varebilen satt de tre polske mennene.

Da de nesten hadde kommet hjem, og svingt inn på Langliveien i Skiptvet hadde den ene av mennene lyst til å bli dratt bak bilen på den glatte veien. Og slik ble det. I lasterommet hadde de en rull med isolasjon pakket i plastikk. De stoppet bilen og festet den plastkledte rullen med slepetau bak bilen. Den 25 år gamle polakken satte seg på rullen. De to andre satte seg i bilen og kjørte sakte bortover veien.

Nederst i saken kan du se kart som viser strekningen der akeulykken skjedde.

Kjørte imot
Samtidig hadde den norske arbeidsgiveren kommet hjem og lurte på hvor arbeiderne hadde blitt av. Han snudde bilen og kjørte tilbake langs veien.

Varebilen med den provisoriske sleden bakpå snirklet seg ned mot hjemstedet. De to visste at ferden kunne være farlig, og snirklet seg nedover veien i rundt 20 kilometer i timen.

I en sving nedenfor en bratt bakke møtte de arbeidsgiverens bil. Like etterpå sa det bang. Sleden med polakken kom ut i feil kjørebane og traff bilen til den norske arbeidsgiveren.

Kroppen hans fortsatte under arbeidsgiverens bil og endte livløs i svingen. Få timer senere døde han på sykehus av skadene.

Tiltalt
Denne uken satt de to gjenlevende polakkene på tiltalebenken i Heggen og Frøland tingrett. Det har vært et knalltøft år for de to og den norske arbeidsgiveren som kjørte på ham.

De har mistet en kollega, og nå er de to polakkene tiltalt for uaktsomt drap på vennen. Aktor Hroar Kværner la torsdag ned påstand om 6 måneders ubetinget fengsel for sjåføren, og god venn.

– Denne handlingen var grovt uaktsom. Han kjørte ikke fort, men det var likevel en stor risiko for ulykke med fatalt utfall. Dette var en planlagt og høyst unormal bruk av bil. Det var en lek, og det skal ikke en bil brukes til, og denne sleden var av det aller mest slingrete slaget, sa Kværner i sin prosedyre mot sjåføren.

Nekter straffskyld
Både sjåføren og den tredje polakken nekter straffskyld. De forklarte i retten at den avdøde vennen presset dem til å stoppe slik at han kunne kjøre slede bak bilen. «Skjønner du ikke at du skal stoppe» skal den avdøde ha sagt etter gjentatte krav om sledetur, og gjentatte avslag fra de to kollegene som forsto faren. Likevel hadde de altså latt seg presse.

– Det var ikke min skyld, sa den tiltalte sjåføren i retten.

– Hovedansvaret har den avdøde selv. Vitnet NN (den norske arbeidsgiveren red. anm.) sa i retten at det bare var SS (den avdøde red.anm.) som kunne gjøre noe slikt. Han likte å utfordre, sa forsvarer Tom Kåre Bratbak i sin prosedyre.

Men at de to tiltalte var under press mener påtalemyndigheten ikke frikjenner dem. Nærmest tvert imot. De to visste om risikoen. Likevel lot de seg presse. Påtalemyndigheten mener at sjåføren hadde ansvaret og skulle ha nektet sledeturen, og at vennen har et psykisk medansvar fordi han var passiv og ikke motsatte seg sledeturen han heller.

– Galimatias
– Det har vært mye snakk om at SS var sjefen. Det får være så det, men alle handlingsalternativene berøres ikke av det. Det spiller ingen rolle hva andre sier, nesten, sa aktor og la til: – Det er litt formildende i straffeutmålingen.

I prosedyren mot passasjeren sa han.

– Med sin tilstedeværelse har han bistått sjåføren passivt. Han skulle sagt ifra, og forsøkt å hindre ham rent fysisk. Det var jo galimatias. Han skulle bedt sjåføren om å la være å kjøre eller nektet å sitte på. Det hadde gitt et sterkt signal.

Hva retten mener om skyld og straff er ennå uvisst. Dom i saken faller senere.


Vis Skiptvet Akeulykke i et større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere