RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne mannen fikk full pensjon

Sist oppdatert:
Han har en formue på 11 millioner og over én million i inntekt. Likevel fikk han full stortingspensjon.

Tidligere stortingspolitiker Anders Talleraas er mannen som Riksrevisjonen mener har fått desidert mest urettmessig utbetalt i stortingspensjon. Talleraas satt på Stortinget for Høyre mellom 1977 og 1997. Han var blant annet medlem av utenrikskomiteen, Kontrollkomiteen og finanskomiteen. I dag er Talleraas sterkt involvert i en rekke selskaper.

62-åringen er registrert som styreformann i 19 selskaper, styremedlem i ni selskaper, daglig leder i ni selskaper og varamedlem i fem selskapsstyrer. I tillegg er han styreformann i stiftelsen Romsdalsmuseet, 100 prosent eier av Alfa Aktivum AS, og deleier i tre andre selskaper.

I rapporten fra Riksrevisjonen står det at Talleraas fra 2001 til 2006 har mottatt 2.142.140 kroner i uberettiget stortingspensjon. I halve denne perioden, fra 2004 til 2006, står han oppført med en netto inntekt på 5.121.480 kroner. Talleraas står i 2006 oppført med en formue på 11.776.655 kroner.

- Kan ha tolket feil
Selv ønsker ikke Talleraas å kommentere sine økonomiske forhold.

- Jeg har ikke tenkt å dele det med deg. Jeg skal gå gjennom dette når jeg får papirene. Deretter vil jeg svare pensjonsstyret. Før jeg ser hva som er anklagene så har jeg ikke kommentarer, sier han til Nettavisen.

I et brev til Riksrevisjonen skriver Stortinget at forutsetningene for å ha rett til alderspensjon er at man ikke har tilsvarende inntektsgivende arbeid. Det vil si at man ikke tjener mer enn 431.648 kroner «uavhengig om det er fra offentlig, privat tjeneste, eller næring» (...) «I tillegg forutsettes at inntektene ikke er av fast karakter».

- Jeg mener å ha forholdt meg til regelverket slik jeg har tolket det, men så kan man ha tolket det feil, sier Anders Talleraas til Nettavisen.

Talleraas får store inntekter fra sine mange styreverv. I 2005 ble det bråk rundt en regning på 75.000 kroner som han presenterte Redningsselskapet for investeringsråd. Regningen kom da på toppen av hans styrehonorar. Saken endte med at Talleraas betalte pengene tilbake.

De seks som Riksrevisjonen mener har fått for mye pensjon er:

Anders Talleraas (H): 2.142.140 kroner for mye.
Magnus Stangeland (Sp): 536.195 kroner for mye.
Tore Austad (H): 638.550 kroner for mye.
Erik Dalheim (Ap): 1.351.020 kroner.
Thorbjørn Berntsen: (Ap) 503.250 kr.
Kjell Magne Bondevik (KrF) 194.370 kroner.

Søkkrik med full pensjon
- Anders Talleraas har handlet i god tro og har vært svært velvillig til å betale beløpet på 75.000 kroner tilbake til Redningsselskapet, sa daværende president i Redningselskapet, Magnus Stangeland. Stangeland er en annen av de tidligere stortingsrepresentantene som Riksrevisjonen mener har fått urettmessig pensjon.

Les saken her: Talleraas blar opp

- Det er helt nytt for meg at jeg skal ha fått for mye pensjon, sa Magnus Stangeland da han ble presentert for Riksrevisjonens rapport. 67-åringen satt på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997 før han involverte seg i privat næringsliv.

Han skal ha fått 536.195 kroner for mye i pensjon. Stangeland selv hadde en inntekt i 2006 på i underkant av én million. De to årene før hadde han hatt en samlet skattbar inntekt på over 11.5 millioner. Formuen hans i 2006 var 53 millioner. Stangeland er registrert som styreformann i 35 selskaper, og eneeier av AS Flyvefisk.

- Jeg er jo pensjonist, men det er klart at jeg driver med næringsvirksomhet og investeringer, og det kan være noe som ikke er rett. Jeg skal sjekke opp i dette. Jeg har aldri hatt behov for pensjon, sa Stangeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere