RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Denne solformørkelsen kan du glemme å se

DÅRLIGE UTSIKTER: På fastlandsnorge er det mest sannsynlig kun deler av Nord-Norge som får sett solformørkelsen. På Svalbard - hvor formørkelsen er total - er utsiktene derimot svært gode. Foto: Scanpix
DÅRLIGE UTSIKTER: På fastlandsnorge er det mest sannsynlig kun deler av Nord-Norge som får sett solformørkelsen. På Svalbard - hvor formørkelsen er total - er utsiktene derimot svært gode. Foto: Scanpix
Men bor du i nord kan du være heldig.

Har du ikke tatt turen til Svalbard for å se solformørkelsen fredag formiddag, er dette dårlige nyheter.

Vakthavende meteorolog, Eldbjørg Moxnes, sier til Nettavisen at de siste prognosene viser dårlige utsikter for å få med seg solformørkelsen.

- I Sør-Norge ser det ikke lovende ut. Det kan hende at noen er heldige og får lett skydekke og opphold slik at de får sett solformørkelsen, men jeg tipper det kommer til å bli dårlig sikt.

Kan være heldig i nord
I Midt-Norge ser det heller ikke spesielt lyst ut.

- Det er det samme som gjelder der. I Nordland og sør i Finnmark kan man derimot være heldig og få med seg formørkelsen.

Den mye omtalte solformørkelsen finner sted mellom klokka 9.30 og 12 fredag formiddag. På Svalbard er formørkelsen total, mens den på fastlandet varierer fra rundt 80 til 90 prosent.

En solformørkelse oppstår når månen passerer mellom månen og jorda, slik at solen dekkes helt eller delvis. 


Stappfullt på Svalbard
Total solformørkelse regnes som et av de største naturfenomenene, og dette skjer på Svalbard fredag. Skal vi tro meteorologene ser det svært lovende ut for dem som har tatt turen ens ærend for å få med seg formørkelsen.

1.500 turister har meldt sin ankomst og dermed er øyas smertegrense nådd. Hotellene er fullbooket, og her er det ikke bare å sette opp et telt.

– Vi må passe på folk. Det er fryktelig kaldt her i mars, og vi har også problemer med isbjørner, har lederen for lokalstyret i Longyearbyen, Christin Kristoffersen, tidligere uttalt til Reuters.

Minst 82 år til neste gang
Også på Færøyene blir solformørkelsen totalt. Den danske øya har også fått merke press fra turistene.

– Og her er det ingen isbjørner, skryter turistsjefen ved Visit Torshavn, Torstein Christiansen.

På fastlandet i Norge vil det ikke bli noen total formørkelse før i 2097 eller 2126.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere