Denne vil du ikke ha under huden

Foto: Arne Claus Nilssen (Universitetet i Tromsø)

- Barn er spesielt utsatt, sier overlege.

29.01.13 17:24

- Det var mange som ringte inn til oss og var bekymra: «Bør vi komme inn», forteller overlege Jørgen Landehag og kollega Andreas Skogen.

De jobber på barneavdelingen ved Hammerfest sykehus, og har fått mange henvendelser fra bekymrede foreldre.

Det hele startet i fjor høst da det kom et barn inn på avdelingen deres med hevelse i øyet. Symptomet kom og gikk.

Les saken i Finnmark Dagblad på nett

- Ingen visste hva det var
- Ingen visste hva det var, men da vi sendte ungen til kontroll hos øyelegen, kom det et til barn med de samme symptomene, forteller Skogen.

Ikke før legene viste ordet av det kom et tredje barn med lignende symptomer. Fremdeles visste ingen hva som var skyld i det som nå ble sett på som en «epidemi».

Da startet et leitearbeid etter andre pasienter med samme symptomer – de kom på noen tidligere pasienter som hadde vært innom, andre måtte de lete etter blant rapporter.

- Vi hadde våre mistanker, og tok kontakt med laben på veterinærhøgskolen i Tromsø som kan sette diagnose på det, forklarer Landehag.

Barnelegene tok også kontakt med fastleger i fylket og ba de kontakte dem dersom de får inn pasienter med samme symptomer.

Foto: Alexandra Kosowski

Larve under huden
Et halvt år senere var det ti pasienter som det ble konstatert reinens hudbremslarve på. I tillegg hadde ytterligere seks pasienter symptomene, men som ikke hadde fått svar på prøvene.

- Det hele ble framstilt som en epidemi, og det er jo klart det virker ekkelt med en larve under huden, legene Landehag og Skogen.

Kan gå mot øyet
Hudbremslarver under huden på mennesker har ikke blitt beskrevet mange ganger tidligere, ifølge barnelegene. Derfor var det vanskelig å finne diagnose til høstens pasienter.

- Vi tror er at det er mer vanlig å få slike larver under huden enn man tror, folk har bare ikke visst at de hadde det, forklarer legene og mener at det ikke er en epidemi, men en underdiagnostisert tilstand.

- Da flere mest sannsynlig har vært utsatt for dette tidligere, tyder det på at det ikke er spesielt farlig, fortsetter de.

Det skal også være kjent at larven har tendenser til å krype mot øyet og gi øyeskade, men Skogen og Landehag mener dette hører sjeldenheten til.

Foto: Arne Claus Nilssen

Legger egg i håret
Den siste tiden har man hørt mye om hudbremslarver under huden på mennesker, men det er ikke der den hører naturlig til.

- Det er reinen som er den riktige verten. Nesten 100 prosent av reinen har hudbremslarver i mer eller mindre grad, forteller professor ved Universitetet i Tromsø, Arne Claus Nilssen.

Han har vært mye på feltarbeid i Finnmark på 80- og 90-tallet for å forske på reinbremsfluen, eller hypoderma tarandi. For fluen finnes overalt hvor det er rein.

- Hudbremsfluen legger egg på sommeren når det er varmt og godt vær. Det er ei stor flue, forklarer han og sier at den er 15 til 18 millimeter lang og har fargene som enkelte humlearter.

- Som på reinen, legger hubremsen egg i håret til mennesker. Den er nesten lydløs, så det er så godt som umulig å høre den komme.

Ta på sommerlua
Alle pasientene deres er nå i god form, og har ikke fått noen verre skader av larven.

- Vi skal forske videre på dette, og håper folk som har symptomene på hudbremslarve tar kontakt, sier Skogen og Landehag.

Hvordan man skal unngå å få larven under huden, vet de ikke, men larven kommer etter at hudbremsen legger igjen egg i håret på reinen og menneskene.

- Reindriftsfolk får dette sjeldent, og det kan være fordi de er flinkere til å bruke lue. Så et godt råd kan være å bruke lue når man er i utsatte strøk.

Les flere saker i Finnmark Dagblad her

Fakta om reinens hudbrems

* Reinens hudbrems oppsøker reinen på sommerbeitet. Den er en god flyger som kan fly flere mil for å finne reinen.

* Fluen legger egg på hårene til reinen. Etter to-tre dager klekkes de, og en liten larve kommer ut og borer seg inn i huden på dyret. Det er på samme måte mennesker får larven under huden. Reinen i seg selv har ingenting med det å gjøre, men der det er rein, vil det gjerne være brems.

* Eggene sitter fast i håret ved hjelp av det man kalle små klyper og en slags lim

* Det skal mer til enn en vanlig dusj for å bli kvitt eggene dersom de er lagt i håret ditt. En lusekam kan være et godt verktøy for å rense håret om eggene oppdages.

* Reinen har egentlig to arter brems: Reinens hudbrems og nesebrems eller svelgbrems. Hos sistnevnte avgir de sine levende larver på nesen til reien, og de lever i bihulene og i svelget til de blir hostet ut om våren.

Symptomene:

Tilbakevendene hevelser, vanligst ensidig rundt øynene, men kan også forekomme i hodebunn, panne eller kinn.

Forstørrede lymfeknuter i nakke, bak og foran ørene og under kjevebenet.

Larven kan trekke mot øyet, men ifølge Andreas Skogen og Jørgen Landehag skjer dette heller sjeldent. Om den derimot kommer seg til øyet er det en risiko for å bli blind.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.