*Nettavisen* Nyheter.

Depresjon kan skyldes betennelse

Foto: (Scanpix)

Hva skjer egentlig i kroppen ved depresjoner? Nå tror forskerne at psykiske lidelser kan knyttes til betennelser i kroppen.

15.01.04 15:31

De nye funnene gjør at vi nå kan få vite mer om hvorfor depresjoner oppstår. Forskerne ved Sanderud Sykehus oppdaget betennelsen da de behandlet dypt deprimerte pasienter med elektrosjokk.

- Funnene vi gjorde, kom som en overraskelse på oss. Selv om jeg i utgangspunktet er negativ til ETC- behandling (elektrosjokk) har denne behandlingen kastet nytt lys over hva som skjer under en depresjon, forteller professor og psykologspesialist Knut Hestad ved Sanderud sykehus på Hamar.

Hestad hadde i forkant av studien undret seg over at en hos så mange deprimerte pasienter ikke finner noen ytre forklaring på at lidelsen rammer.

- Det første vi fant ut, var at stoffet TNF-alfa, som tyder på at det er en betennelse i kroppen, finnes i svært høye nivåer blant pasienter som er deprimerte. Etter behandling med elektrosjokk så vi bedring av både depresjon og betennelse, sier han.

I 2000 ble det foretatt nesten 35.000 utskrivninger av døgnpasienter fra psykiatriske institusjoner og avdelinger i Norge, og det ble utført over 696.000 polikliniske konsultasjoner (Statistisk sentralbyrå 2001).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag