*Nettavisen* Nyheter.

Dereka-tiltalt nektet straffskyld

DRØBAK (TV 2 Nettavisen): 20-åringen som er tiltalt for å ha drept Dereka Maria Mikula (16), nektet for alle tiltalepunktene da rettssaken startet.

03.11.03 10:06

Sorenskriver Finn Kløvstad valgte å minne om en betydelig strafferabatt hvis man erkjenner forhold man blir dømt for.

- Det er mennesker og ikke saker vi behandler her, sa Kløvstad da retten var satt i Ytre Follo herredsrett mandag morgen.

Før tiltalen ble lest opp, minnet Kløvstad om at en erkjennelse for det man har gjort, vil være fordelaktig for tiltalte hvis han blir dømt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kjetil Mæland

- Din skylderkjennelse har veldig stor betydning for en straffeutmåling. Det kan bety år. Er man i stand til å gå i dypet av seg selv hvis man har gjort det, så har loven lagt opp til en skikkelig rabattordning for dette, sa Kløvstad.

Da statsadvokat Arild Holden leste opp den alvorlige tiltalen, svarte 20-åringen ”nei” på de tre punktene som gjelder drapet på 16 år gamle Dereka Maria Mikula.

20-åringen er tiltalt for:
** Å ha drept Dereka ved å slå henne i hodet med en telysestake og et stolben, og ved å ha kvalt henne med en telefonkabel.

** For å ha voldtatt henne etter at hun var død eller døende.

** For å ha brutt seg inn i hennes hjem i Sonsveien ved å knuse et vindu.

** 20-åringen er også tiltalt for å ha ranet en butikk i kommunen for 5000 kroner. Han erkjente delvis straffskyld for dette punktet.

Sterke bevis
Statsadvokat Arild Holden la spesielt vekt på at tiltaltes blod ble funnet på drapsvåpenet da han gikk gjennom aktoratets bevismateriale. Dereka ble funnet naken av sine venner. hun hadde da en telefonledning rundt halsen. Dereka skal ha blitt drept både av kvelning med ledningen og av slag mot hodet.

På det ene slagvåpenet, en te-lysestaket, har etterforskerne funnet håndavtrykket til den tiltalte. Avtrykket er gjort i blod fra Dereka.

I tillegg har etterforskerne funnet blod fra både Dereka og tiltalte på badet. I blodet på badet er det også funnet skoavtrykk. Politiet mener avtrykket matcher et skopar som den tiltalte har brukt.

To uker
I de neste to ukene vil påtalemyndigheten legge fram sterke bevis for at 20-åringen har gjennomført drapet på Dereka. 20-åringen innrømmer at han besøkte sin tidligere venninne om natten lørdag 15. mars, men har hele tiden hevdet at han har et ”sort hull” fra kvelden som han ikke husker noe av.

Han mener at noen andre i dette tidsrommet har drept Dereka. Politiet har ikke funnet noe spor etter andre gjerningsmenn, og de rettssakkyndige har ikke funnet holdepunkter som støtter opp om at den tiltalte skal ha et hukommelsestap.

TV 2 Nettavisen følger rettssaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.