RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derekas foreldre lettet

Sist oppdatert:
Foreldrene til Dereka Maria Mikula føler lettelse over at Jan Erik Breida onsdag ble funnet skyldig i drap på og voldtekt av deres datter.

Aktor la ned påstand om 20 års fengsel for 21-åringen.

- Jeg føler at dommeren og aktor har gjort en god jobb. Dette er en god dag for oss, sa Donald Mikula etter at juryen fant Jan Erik Breida skyldig i drap på og voldtekt av datteren.

Hvorfor?
Også Derekas mor, Anne Rukan, er lettet over kjennelsen som setter en foreløpig strek for marerittet som startet da hun fikk beskjed om drapet på datteren den 15. mars i fjor.

- Hun føler en enorm lettelse, men fremdeles har hun ikke fått svar på alle spørsmålene. Sannheten om hvem som har voldtatt og drept Dereka er kommet fram, men sannheten om hvordan og hvorfor det skjedde er fremdeles ikke kjent, sier bistandsadvokat Elsbeth Bergsland til NTB.

Stille gråt
Mens stille gråt fra den skyldiges familie blandet seg med et tydelig lettelsens sukk fra den dreptes pårørende, spurte lagmann Anne Lise Rønning den tiltalte om han hadde forstått kjennelsen etter at juryen hadde svart «ja» på alle tiltalepunkter.

- Det har jeg, sa Breida med fast stemme.

Etter en svært direkte rettsbelæring fra lagmannen brukte juryen bare snaut 70 minutter på å finne Breida skyldig etter tiltalen om drap, voldtekt og innbrudd.

- Uforståelig påstand
Etter at skyldspørsmålet var avklart, la aktor Arild Holden ned påstand om 20 års fengsel for Breida. Under prosedyren la han vekt på brutaliteten i drapet og at 16-åringen ble voldtatt kort tid før hun døde. Han argumenterte sterkt for at handlingen hadde skjedd med forsett og under skjerpende omstendigheter hjemme hos ei jente som var alene hjemme.

- Voldsanvendelsen mot hodet og kvelningen tyder på at tiltalte forsikret seg om at Dereka var død da han forlot åstedet, sa Holden i prosedyren.

Han plasserte drapet på 16-åringen i samme kategori som det rasistiske drapet på Benjamin Hermansen og drapene i Baneheia-saken. Dette reagerte forsvareren kraftig på.

- Dette er en fullstendig uforståelig påstand. Han forsøker å danne et bilde av en sak som er verre enn noen av de verste sakene vi har sett i norsk rettspraksis. Det finnes ingen argumenter for å hevde at denne saken er noe verre enn drap i tilsvarende miljøer, sier Bjørn Haugen til NTB.

Han la ned påstand om at hans klient må dømmes på mildest mulig måte.

Millionerstatning
Jan Erik Breida så ned i bordet under hele aktors prosedyre, men hevet hodet så vidt da han hørte påstanden om den lange fengselsstraffen. Da han ble dømt til 13 år fengsel i Ytre Follo tingrett i november i fjor, lød aktors påstand på 19 års fengsel.

- Det faktum som dommen skal bygge på, er annerledes nå. I tingretten nedla jeg påstand om 19 års fengsel. Da la vi vekt at det ikke var noen voldtekt. Nå har vi klarlagt at det er begått en voldtekt. Derfor vil jeg legge ned påstand om 20 års fengsel, sa Holden.

I tillegg til fengselsstraffen, la aktor ned påstand om at Breida skal betale om lag 1 million kroner i oppreisning og erstatning til Derekas foreldre.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere