Gå til sidens hovedinnhold

Derfor ble 192 personer syke

Smittekilden på Clarion Hotell Gardermoen er funnet.

Oppkast og diaré ble utfallet for 192 personer som var på Diabetesforbundets jubileumsfest på Clarion Hotell Gardermoen i helgen.

Nå opplyser Mattilsynet at avføringsprøver viser at det var Noro-virus type 2 som rammet hotellgjestene. Det betyr at det ikke var vanlig matforgiftning, men omgangssyke som spredte seg på jubileumsfesten.

«I dag ble det påvist Norovirus type 2 i prøver fra tre personer. Smittestoffet er dermed identifisert, men Mattilsynet og Kommunelegen arbeider videre med å påvise selve smittekilden. Viruset er vanskelig å påvise i mat og vann, og det er ikke sikkert at vi finner selve smittekilden. Det er derfor viktig at alle som har mottatt spørreundersøkelse på e-post svarer raskest mulig. På denne måten bidrar de til å gjøre det enklere å finne en eventuell smittekilde», opplyser Mattilsynet.

Lettet direktør
Hotelldirektør Rajko Mink er svært lettet:

- Dette er en stor lettelse, og jeg er veldig takknemlig for alle som har stått på disse dagene. Det har vært en fantastisk gjeng!

Så fortsetter han:

- Våre ansatte har vært heroiske, både da gjestene våre ble syke og i tiden etterpå. Vi har også samarbeidet godt med myndighetene, Mattilsynet og kommuneoverlegen, sier Mink fornøyd til Nettavisen.

- Når kommer hotellet til å åpne dørene igjen?

- Vi kommer til å åpne igjen i morgen tidlig, etter et kort infomøte med Mattilsynet og kommunelege.

- Riktig å stenge
- Hva vet dere om årsaken til omgangssyken?

- Foreløpig vet vi Ingenting, så det blir neste steg. Det kan komme både utenfra og innenfra.

- Hvordan har det vært å stenge?

- Det har vært tungt. Men så lenge det er virus som blir smittet fra person til person, har det vært en riktig beslutning. Det er jeg sikker på, sier Mink.

- Frykter dere søksmål fra Diabetesforbundet?

- Det er for tidlig å si. Først og fremst tenker vi på at gjestene våre skal få det de forventer, enten det er vår feil eller ikke, avslutter Mink.

- God gammeldags magesjau
- Viruset gir god gammeldags magesjau, som jeg liker å kalle det. Viruset smitter på forskjellige måter, og vi kan ikke si noe om smittekilden foreløpig. Det kan smitte via næringsmidler, eller det kan smitte fra menneske til menneske, opplyser kommuneoverlege Unni-Berit Schjervheim til NRK Østlandssendingen.

Hun forteller også at av de smittede hotellgjestene som dro hjem etter festen har også fått syke familiemedlemmer.

- Enkelte familiemedlemmer har blitt syke, det er helt vanlig når det gjelder magesjau. Det viktigste å si til folk da er håndhygiene, håndhygiene, håndhygiene. Pass på å vaske hendene så man unngår å spre smitte til andre mennesker, sier kommuneoverlegen til NRK.

Mandag besluttet hotellet å stenge dørene for alle gjester i to døgn, fordi det var usikkerhet knyttet til årsaken til sykdomsutbruddet.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett