RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor ble Max Hermansen utestengt fra Facebook


UTESTENGT: Pegida-talsmann Max Hermansen politianmelder Facebook etter å ha blitt utestengt etter sine ytringer om muslimer.
UTESTENGT: Pegida-talsmann Max Hermansen politianmelder Facebook etter å ha blitt utestengt etter sine ytringer om muslimer. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)
Facebook tillater ikke hatefulle ytringer. Råder brukerne til å lese avtalen de har skrevet under på.

OSLO (Nettavisen): Pegida-talsmann Max Hermansen ytret på Facebook at «det er muslimene som er PROBLEMET» og opplevde å bli blokkert fra Facebook i 30 dager. Tirsdag gikk han til det skritt å politianmelde selskapet for brudd på den norske grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet.

Les også: Max Hermansen utestengt fra Facebook

Facebook, som  har 1,44 milliarder månedlige brukere på verdensbasis, sier på sin side at de har stor takhøyde når det gjelder debatt, men minner om at alle som etablerer en konto hos dem må skrive under på en avtale der de plikter å følge nettsamfunnets regler.

Les også: Max Hermansen får forlenget permisjon

Nettavisen snakket tirsdag med Facebooks nordiske kommunikasjonssjef Peter Münster. Han avviser å kommentere konkrete saker, men svaret gir likevel en pekepinn om hvorfor en islamkritisk lærer i Oslo nå er utsatt for selskapets sanksjoner.

Ønsker debatt, ikke angrep

- Det er viktig for oss at folk kan samtale om alle ting, utveksle ideer, vekke debatt og få oppmerksomhet om saker de er opptatt av. Jeg kan ikke komme på et eneste tema som det ikke skulle være mulig å diskutere, men spørsmålet er hvordan det gjøres, sier Münster og sier det går en grense mellom hva som er debatt og hva som er angrep.

Han minner om at alle som skaffer seg en Facebook-konto samtidig underskriver en avtale.

FIKK ADVARSEL: Max Hermansen opplevde å få denne advarselen da han ytret seg om muslimer generelt på Facebook. Senere ble han blokkert for en periode på 30 dager.

Stopper hatefulle ytringer

- Dette er standarder og regler som gjelder hos oss og som du må akseptere. Her har vi kategorier som gis en spesiell beskyttelse hos oss, det gjelder rase, etnisitet, nasjonalitet, religiøs tilhørighet, seksuell orientering, kjønn og kjønnsidentitet og alvorlige funksjonshemninger eller sykdommer.

Münster opplyser at hatefulle ytringer som direkte angriper mennesker i en av disse gruppene blir fjernet.

Les Facebooks retningslinjer for å stanse hatefulle ytringer

Fakta: Max Hermansen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Tok høsten 2014 initiativ til en norsk Pegida-bevegelse etter tysk mønster mot islam og muslimsk innvandring.

Ble i 2014 sykmeldt fra jobben som lærer ved Kuben videregående og Etterstad videregående. 

Var tilbake i jobb etter sykemeldingen, men underviste ikke.

Har siden midten av august 2015 vært i permisjon fra jobben med lønn.

Mandag 12. januar 2015 sto han i spissen for den første Pegida-marsjen i Norge da han samlet 190 deltakere i Oslos gater mot islam og muslimsk påvirkning.

18. februar mottok han oppsigelse fra skolen han jobbet på. 22. januar inngikk han sluttavtale som sikret ham lønn i to år. Til sammen utgjør dette 1.163.000 kroner. Han fikk i tillegg dekket advokatutgifter på inntil 80.000 kroner, inkludert moms.

* Pegida ble stiftet 20. oktober 2014 i Dresden, i protest mot planer om å opprette 14 sentre for 2.000 asylsøkere i byen.

* Navnet er en forkortelse for Patriotischen Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Patriotiske europeere mot islamiseringen av Aftenlandet (Vesten).

* Organisasjonen fikk raskt avleggere i flere land.

* Pegida i Norge ble startet i januar 2015 på initiativ fra Max Hermansen. De gjennomførte flere mindre protestmarsjer, men aktiviteten har ligget nede i lang tid.

Kilde: Nettavisen og NTB

Münster forteller at Facebook får millioner av rapporter fra folk som opplever at disse reglene blir brutt. Dette er rapporter som blir vurdert i tur og orden, og hvis Facebook er enige, blir det aktuelle innholdet tatt ned samtidig med at brukeren som har lagt det ut får en advarsel. Videre kan Facebook sanksjonere ved å utestenge brukere i en periode på 7 eller 30 dager.

Ber brukerne lese avtaleteksten

Max Hermansen fortalte selv at han er blitt utestengt i 30 dager.

- Vi foreslår at de som blir rammet av våre sanksjoner bruker denne perioden på å lese våre standarder og retningslinjer slik at de forstår hvor grensene går, sier Münster.

Max Hermansen er utestengt fra sin Facebook-konto i 30 dager. Her er kommentaren som førte til advarsel og sanksjoner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere