Gå til sidens hovedinnhold

Derfor ble Max Hermansen utestengt fra Facebook

Facebook tillater ikke hatefulle ytringer. Råder brukerne til å lese avtalen de har skrevet under på.

OSLO (Nettavisen): Pegida-talsmann Max Hermansen ytret på Facebook at «det er muslimene som er PROBLEMET» og opplevde å bli blokkert fra Facebook i 30 dager. Tirsdag gikk han til det skritt å politianmelde selskapet for brudd på den norske grunnlovens paragraf 100 om ytringsfrihet.

Les også: Max Hermansen utestengt fra Facebook

Facebook, som har 1,44 milliarder månedlige brukere på verdensbasis, sier på sin side at de har stor takhøyde når det gjelder debatt, men minner om at alle som etablerer en konto hos dem må skrive under på en avtale der de plikter å følge nettsamfunnets regler.

Les også: Max Hermansen får forlenget permisjon

Nettavisen snakket tirsdag med Facebooks nordiske kommunikasjonssjef Peter Münster. Han avviser å kommentere konkrete saker, men svaret gir likevel en pekepinn om hvorfor en islamkritisk lærer i Oslo nå er utsatt for selskapets sanksjoner.

Ønsker debatt, ikke angrep

- Det er viktig for oss at folk kan samtale om alle ting, utveksle ideer, vekke debatt og få oppmerksomhet om saker de er opptatt av. Jeg kan ikke komme på et eneste tema som det ikke skulle være mulig å diskutere, men spørsmålet er hvordan det gjøres, sier Münster og sier det går en grense mellom hva som er debatt og hva som er angrep.

Han minner om at alle som skaffer seg en Facebook-konto samtidig underskriver en avtale.

Stopper hatefulle ytringer

- Dette er standarder og regler som gjelder hos oss og som du må akseptere. Her har vi kategorier som gis en spesiell beskyttelse hos oss, det gjelder rase, etnisitet, nasjonalitet, religiøs tilhørighet, seksuell orientering, kjønn og kjønnsidentitet og alvorlige funksjonshemninger eller sykdommer.

Münster opplyser at hatefulle ytringer som direkte angriper mennesker i en av disse gruppene blir fjernet.

Les Facebooks retningslinjer for å stanse hatefulle ytringer

Münster forteller at Facebook får millioner av rapporter fra folk som opplever at disse reglene blir brutt. Dette er rapporter som blir vurdert i tur og orden, og hvis Facebook er enige, blir det aktuelle innholdet tatt ned samtidig med at brukeren som har lagt det ut får en advarsel. Videre kan Facebook sanksjonere ved å utestenge brukere i en periode på 7 eller 30 dager.

Ber brukerne lese avtaleteksten

Max Hermansen fortalte selv at han er blitt utestengt i 30 dager.

- Vi foreslår at de som blir rammet av våre sanksjoner bruker denne perioden på å lese våre standarder og retningslinjer slik at de forstår hvor grensene går, sier Münster.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?