Gå til sidens hovedinnhold

Derfor ble Sophie Elise-saken henlagt

Toppbloggeren er skuffet over henleggelsen og vurderer om hun skal klage på avgjørelsen.

Forrige uke ble det kjent at toppbloggeren Sophie Elise Isachsen er blitt utsatt for nettspredning av et intimt bilde.

Isachsen anmeldte forholdet, men politiet avgjorde nylig å henlegge saken på bevisets stilling.

Her kan du tipse Nettavisens journalister på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Vurderer å klage

- Avgjørelsen er fersk og vi er fortsatt i en prosess der vi vurderer veien videre. Alternativene er enten å jobbe videre med politiet for å se om det er grunnlag for å be om fortsatt etterforskning, eller å akseptere avgjørelsen slik den står i dag, sier Marte Schei i management byrået ANTI, som har håndtert denne saken sammen med Isachsen.

- Vi er så klart skuffet over resultatet. Generelt kan jeg si at vi mener det er et stort behov for økt kunnskap både om teknologi og bruken av, samt ungdoms egen sjargong og chat-ordbruk , sier hun.

Skapte debatt

Henleggelsen har også skapt sterke reaksjoner blant mange bloggere, blant annet hos Linn Winsnes Rosenborg. Sophie Elise selv valgte å gå åpent ut med saken for å skape debatt om hevnporno.

- Når skal allerede eksisterende lover faktisk fungere, spurte bloggeren i et innlegg kort tid etter henleggelsen.

-Det er viktig for oss å påpeke at da Sophie Elise valgte å gå ut med denne saken, så gjorde hun ikke det for å rette søkelyset mot én person, men mot et stort samfunnsproblem som det er viktig å gi en stemme. Hvorvidt denne personen har gjort noe ulovlig eller ikke, er det helt opp til rettssystemet å avgjøre, sier Schei.

(artikkelen fortsetter under)

Mangler bevis

Politiadvokat på saken ved Oslo politidistrikt var Renate Myhre Medby.

- Siktede i saken har nektet straffskyld, og saken ble henlagt på bevisets stilling. Årsaken til det er det strenge beviskravet i straffesaker. I retten må vi bevise skyld utover enhver rimelig tvil, sier hun til Nettavisen.

- Det betyr at dersom jeg som påtalejurist ikke er tilnærmet hundre prosent overbevist om at vi kan føre bevis for tiltaltes skyld i retten må jeg henlegge saken. Skjellig grunn til mistanke er ikke tilstrekkelig til en domfellelse.

Hadde bildet på mobilen

Forholdet ble anmeldt etter at bildet ble spredd i ulike sosiale kanaler tidligere i år.

- Da vi fikk saken sikret vi bevis, foretok avhør og gjennomgikk mobilen til siktede. Vi etterforsket saken med det mål å finne de eller den personen som var ansvarlig, men etter å ha foretatt en fullstendig gjennomgang av bevisene i saken kom jeg til at saken måtte henlegges, forklarer politiadvokaten.

Det er gitt ulike forklaringer på hvordan bildet har blitt spredt fra den ene mobilen til et uttall andre mennesker gjennom sosiale medier.

- Bildet i saken er tatt uten Sophie Elise sin kjennskap. Spredning av dette private bildet opplevdes derfor som et overgrep, og i slike forhold er det viktig at man henvender seg til politiet. Sophie Elise ønsker å presisere viktigheten av å ta raskt kontakt med politiet. Vi har i hele denne prosessen hatt stor nytte av dem som rådførende organ, sier Sophie Elises manager, Marthe Schei.

Kunne være flere gjerningspersoner

Politiet jobbet intens med saken og sikret også logger fra sosiale medier som en del av etterforskningsarbeidet.

- Da vi først fikk saken var vi åpen for at det kunne være flere gjerningspersoner, og vi etterforsket saken bredt, sier politiadvokat Myhre Medby.

Det er ikke sjelden at politiet henlegger saker selv om de har en klar formening om hvem gjerningspersoner er i ulike saker.

- Kjedelig å henlegge

- I enkelte tilfeller er det kjedelig å henlegge saker når vi forstår at det er skjedd noe, men hvor beviskravet gjør at vi må henlegge, selv om vi skulle ønske at noen kunne blitt stilt til ansvar. Det betyr ikke nødvendigvis at det er dårlig etterforskningsarbeid, men bevisene strekker av og til ikke til, sier Myhre Medby, som understreker at hun nå uttaler seg på generelt grunnlag.

Dersom du mottar et nakenbilde eller intime bilder av noen har politiadvokaten følgende tips:

  • Ikke slett bildet, men ta kontakt med politiet. La dem vurdere hva som er straffbart.
  • Ikke spre det videre.
  • Ikke vis det til andre.

- Hvor viktig er det å anmelde slike forhold?

- Det anbefaler vi å gjøre. Det er den eneste måten å synliggjøre et økende problem, spesielt blant de unge i dag, avslutter Myhre Medby.

Nettavisen har vært i kontakt med personen som er anmeldt i forbindelse med bildet av Isachsen som er på avveie, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Kommentarer til denne saken