Derfor drepte hun sin mor

Med syv knivstikk drepte den 15 år gamle jenta sin egen mor. Les den sakkyndiges forklaring på hvordan det kunne skje.

24.04.07 08:00

BØ KOMMUNEHUSET (Nettavisen): Så desperat var den unge, somaliske jenta at hun bestemte seg for å bli gravid for å slippe unna sin egen mor.

Da barnevernet likevel tvang den gravide jenta til å bli boende hjemme hos moren, og ikke hos barnefaren slik hun ønsket, skal hun ikke ha sett andre muligheter. Den 15 år gamle jenta lånte en kjøkkenkniv av en venninne og knivstakk sin mor til døde.

- Et glad barn
Den nå 16 år gamle jenta innrømmer drapet, men nektet straffeskyld etter tiltalen på overlagt drap da rettsaken mot henne startet i Nedre Telemark tingrett mandag

Sakkyndig Hildegun Sarita Selle redegjorde for kultursjokket den drapstiltalte jenta opplevde da hun fire år før drapet kom til Norge for å gjenforenes med sin biologiske mor.

Den sakkyndige beskrev en jente som ble revet vekk fra venner og familie i hjemlandet Somalia og mot sin vilje sendt til et land der hun ikke kjente noen – heller ikke sin biologiske mor.

- Jenta kom til Norge som et glad barn, som hadde hatt en trygg oppvekst med mye kjærlighet i Somalia, sa Selle i retten.

Ble mobbet
Til tross for at hun ikke kunne lese eller skrive, og heller ikke kunne språket, ble den da 12 år gamle jenta plassert i en vanlig, norsk klasse. Skolen tilrettela ingenting for den analfabete jenta.

- Hun ble utsatt for et enormt stress. På skolen ble hun sittende i timevis uten å skjønne hva som foregikk, sa sakkyndige.

Hjemme havnet den somaliske jenta i en konflikt med sin biologiske mor, som hun ikke ønsket å bo hos. På skolen ble hun mobbet av jevnaldrende.

- Min vurdering er at jenta opplevde en nedbryting over de fire årene hvor hun var i Norge før drapet. Hennes behov har ikke blitt møtt. Hun har kun fått marginalt med nærhet og omsorg, sa den sakkyndige.

Ba om hjelp
Hun pekte på at ingen – verken på skolen eller i hjelpeapparatet – hjalp den unge tenåringsjenta med å finne identitet og trygghet.

Andre ungdommer i tilsvarende stressede situasjoner søker gjerne mot gjengmiljøer eller liknende marginaliserte miljøer. Men den somaliske jenta gjorde det stikk motsatte – hun oppsøkte voksne og ba om hjelp, ifølge den sakkyndige.

Likevel ble hun ikke hørt.

- Utsatt for systemsvikt
- Hun er blitt utsatt for systemsvikt fra skole og barnevern. Det var ingen tilrettelegging for henne, ingen som fanget opp hennes behov, sa Selle.

- Fra det øyeblikket hun kom til Norge, ble hun stående alene. Hun har hatt en seng og tak over hodet, og det er det.

Valgte å bli gravid
Barnevernet skal ifølge den sakkyndige ha ment at det beste for jenta var å bli boende hos sin mor, til tross for at det kun førte til en eskalering av konflikten.

- Jenta inngikk derfor et kjærlighetsforhold og bestemte seg for å bli gravid. Det er et dramatisk signal om at ting er uutholdelig for henne, sa Selle.

Gravid og 15 år gammel flyttet jenta inn hos barnefaren, for så å oppleve at barnevernet kom og hentet henne.

- Dette var siste spiker i kisten. Etter dette så hun ikke flere muligheter, sa den sakkyndige.

31. august i fjor stod hun opp klokken 04 på natta, gikk inn på morens soverom og knivstakk sin mor til døde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag