Gå til sidens hovedinnhold

Derfor endte skituren fatalt

Våte og kalde pakket de tre skottene seg inn i sovepose og vindsekk for å vente på bedre vær. To av dem kom aldri videre.

Dårlig vær og uhell med utstyret var avgjørende for at fjellturen endte tragisk for to av skottene, ifølge politiet. Det var Peter Robert Wilson (18) og James Ross (50) som omkom. 48-åringen som overlevde skidramaet var far til 18-åringen.

Skulle gå fra hytte til hytte
Mandag gikk lensmannen i Odda ut med noe av det som så langt har kommet fram under etterforskningen av saken og avhøret av 48-åringen. Han hadde tatt med seg sønnen (18) og en kamerat (50) på skitur. De tre forlot Finse stasjon på ski fredag morgen 9. mars. De skulle gå fra hytte til hytte sørover på Hardangervidda. En uke senere skulle de returnere til Skottland med fly. Men turen gikk ikke som planlagt.

- Det dårlige været i høyfjellet denne helgen har vært en avgjørende faktor for resultatet av turen de tre la ut på. Både uhell med skiutstyr og bekledning og overnattingsutstyr har også vært avgjørende, sier Øyvind Rosseland, lensmann i Odda, ifølge en pressemelding.

Overnattet i snøhytte
Fredag ettermiddag ble været svært dårlig. De tre skituristene kom ikke fram til hytta på Kjeldebu som planlagt og tilbrakte natta i en snøhytte.

Lørdag 10. mars fortsatte de turen. En av de tre var da forfrossen og forkommen. Turfølget satte derfor igjen en ryggsekk og gikk videre etter kvistmerket løype. Cirka fire til fem kilometer nord for Kjeldbu stoppet de på grunn av det dårlige været. Ifølge 48-åringens forklaring var det nå en blanding av sludd og regn i sterk vind. De tre satte seg i ly ved en stor stein. Alle var nå sterkt preget av forholdene, og de var våte og kalde. De pakket seg inn i sovepose og vindsekk for å vente på bedre vær.

Natt til søndag døde en av de tre. Tredjemann prøvde å ta seg videre på ski, men måtte oppgi forsøket på grunn av en ødelagt skisko. Han forsøkte å ta seg videre til fots mot Kjeldebu, men ga også opp dette og gikk i stedet tilbake og satte seg ved steinen. Nå var både sønnen og kameraten døde.

Funnet ved en tilfeldighet
Det var helt tilfeldig at 48-åringens og de to omkomne ble funnet. Søndag en patrulje fra Eidfjord Røde Kors Hjelpekorps til Finse for å hente noe utstyr. Ved Langavannet så de flere par ski som sto like ved løypa.

Da de undersøkte fant de skottene. 48-åringen var da sterkt nedkjølt, men ved bevissthet. Han ble umiddelbart brakt med snøscooter ned til riksvei 7 og videre med ambulanse til Eidfjord. Derfra ble han sendt med luftambulanse til Haukeland universitetssykehus i Bergen.

Ifølge en pressemelding fra Helse Bergen mandag er tilstanden til 48-åringen stabil. Han har frostskader og får behandling for skadene ved medisinsk avdeling på Haukeland universitetssykehus.

De pårørende i Skottland er underrettet i samarbeid med Interpol, den britiske ambassade i Oslo og Kripos i Norge, opplyser politiet.

Reklame

Black Friday: De 11 beste kuppene du gjør hos Hifi Klubben